POTPUNO PROMIJENIO PLOČU: Agresija na Ukrajinu za njega više nije „teritorijalni spor“, sada je Putina nazvao ratnim zločincem…

-Nisam mislio da Rusija ima pravo na to. Trebao sam to jasnije reći, poručio je on.

  • Svijet

  • 23. Mar. 2023  23. Mar. 2023

  • 0

Guverner Floride Ron DeSantis potpuno je promijenio ton prema ratu u Ukrajini, nazvavši ruskog predsjednika Vladimira Putina ratnim zločincem koji bi za svoja djela trebao odgovarati. DeSantis je to rekao u drugom dijelu intervjua s Piersom Morganom najavljenom u New York Postu.

DeSantis je, podsjetimo, ranije rat u Ukrajini nazvao ‘teritorijalnim sporom‘.

U svom dosad najžešćem napadu na Putina DeSantis je rekao kako misli da su njegove dosadašnje izjave pogrešno okarakterizirane.

- Očito je da je Rusija prošle godine izvršila invaziju - to je pogrešno. Napali su Krim i zauzeli ga 2014. I to je bilo pogrešno, rekao je DeSantis.

- Ono na što sada mislim je istočna regija Donbas, u kojoj se vode borbe. Tamo ima mnogo etničkih Rusa. Dakle, to je teška borba i to je ono na što sam mislio. Nisam mislio da Rusija ima pravo na to. Trebao sam to jasnije reći.

Na pitanje misli li da bi se Ukrajinci bunili zbog toga što je rat nazvao ‘teritorijalnim sporom‘, DeSantis kaže:

- Da mogu, vratio bih sve Ukrajini sto posto. No stvarnost je da mislim da bi američka uključenost u rat u smislu eskalacije i više oružja, bila pogreška, rekao je.

Na kraju intervjua, DeSantis je rekao Morganu da misli da će Ukrajina pobijediti u ratu.

- Ne mislim da će završiti Putinovom pobjedom. Ne vjerujekm da će on srušiti ukrajinsku vladu i to je dobra stvar, rekao je DeSantis.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...