U FERRARIJU ZAUZELI ČVRST STAV: "Hakirani smo, ali otkupninu nećemo platiti, pokrenuli smo..."

(...) internju istragu.

  • Auto

  • 23. Mar. 2023  23. Mar. 2023

  • 0

Ferrari je najnovija žrtva hakerskog napada.

Hakeri su ubacili virus u računarski sistem Ferrarija, ali i ukrali podatke o dijelu kupaca.

Potom su odlučili tražiti otkupninu, ali Ferrari je to kategorički odbio. 

Ferrari je nastupio vrlo transparentno i ubrzo nakon napada obavijestio javnost da je na meti cyber kriminalaca, koji su ukrali podatke. Ipak, na zatraženu otkupninu reagirali su sukladno politici da ne odgovaraju na ucjene te su odbili bilo kakvu mogućnost dogovora i plaćanja. 

Ferrari je stoga obavijestio policiju, ali i pokrenuo internu istragu. Svoje kupce su obavijestili da su im ugroženi osobni podaci, koji uključuju e-mail adrese i telefonske brojeve. Osjetljiviji podaci, poput onih vezanih za bankovne račune, nisu otuđeni. Iz Ferrarija poručuju da ovaj slučaj nije utjecao na njihovo poslovanje. 

Američki magazin Jalopnik podsjeća kako je Ferrari bio na meti hakera i prošle godine, a tada mu je otuđeno oko 7 GB podataka, uputa i drugih dokumenata.

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...