IZETBEGOVIĆ SE PRISJETIO DOGAĐAJA OD PRIJE TAČNO 40 GODINA: "Neistina i nepravde su kratkog daha i uvod su u historijske prevrate!"

Ali, neistina i nepravde su kratkog daha, i uvod su u historijske prevrate. Sedam godina nakon izrečene presude Alija Izetbegović je bio predsjednik Predsjedništva socijalističke Bosne i Hercegovine. 

  • Društvo

  • 23. Mar. 2023  

  • 12

Lider SDA Bakir Izetbegović prisjetio se danas hapšenja svog oca Alije Izetbegovića i drugih muslimanskih intelektualaca koje se odigralo prije tačno 40 godina, a koji će nakon toga biti optuženi i suđeni u poznatom "Sarajevskom procesu": 

Na svom Facebook profilu Izetbegović se prisjetio tih, ali i potonjih teških dana u životu svog oca, te podijelio nekoliko fotografija iz tog perioda. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

"Komunistički režim je pred svaki napad na vjeru i vjernike organizovao procese u kojima je hapsio i sudio ulemu i muslimanske intelektualce. Pri tome su redovito korištene nevjerovatne teze o ugroženosti režima od šačice vjernika.

U ovom slučaju su to bile tvrdnje napisane u presudi, a koje je prenijela tadašnja štampa, o planu stvaranja "etnički čiste Bosne i Hercegovine sa ciljem formiranja republike organizovane na principima islama, čije granice bi trebalo da se rasprostiru od Afganistana do Slavonskog Broda u Bosni i Hercegovini?!"

Alija Izetbegović je osuđen na 14 godina robije, što je s obzirom na njegovu životu dob, trebalo da bude doživotna kazna.

Ali, neistina i nepravde su kratkog daha, i uvod su u historijske prevrate. Sedam godina nakon izrečene presude Alija Izetbegović je bio predsjednik Predsjedništva socijalističke Bosne i Hercegovine. 

Stajao je na čelu snaga koje su zaustavljajući agresiju i etnička čišćenja branile teritorij, ali i multientičku supstancu Bosne i Hercegovine. 

U svojoj završnoj riječi na suđenju 1983. godine Alija Izetbegović je kazao: 

"Bio sam musliman i to ću i ostati. Osjećao sam se borcem za stvar islama u svijetu i time ću se osjećati do kraja života. Jer islam je za mene drugo ime za obećanje ili nadu u bolju budućnost muslimanskih naroda, za njihov život u dostojanstvu i slobodi, jednom riječju za sve ono za šta je po mom uvjerenju bilo vrijedno živjeti", stoji u postu Bakira Izetbegovića.

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...