OŠTRA REAKCIJA IZ AMERIČKE AMBASADE: "Još jedan korak niz opasni put koji je Dodik odabrao"

"Nećemo pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti", saopćeno je iz ove institucije.

  • Vijesti

  • 23. Mar. 2023  23. Mar. 2023

  • 8

"Današnja najava predsjednika Milorada Dodika da će Vlada RS prekinuti kontakte sa zvaničnim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva još je jedan korak niz opasni put koji je odabrao – put izolacije i autoritarne vladavine", saopćeno je iz Ambasade SAD nakon odluke Vlade RS da prekinu saradnju s njima.

Kako navode, to je put koji ne koristi stanovnicima bh. entiteta RS, koje Dodik tvrdi da štiti.

"Sjedinjene Američke Države imaju dugogodišnje radne odnose sa institucijama RS, a mi ćemo nastaviti da pružamo pomoć građanima RS kao što smo to činili svih ovih godina. 

Nećemo pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti", saopćeno je iz ove institucije.

Podsjetimo, Vlada RS danas je u nastavku 13. sjednice usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog "antidejtonskog djelovanja".

"Vlada RS konstatuje da je RS prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obje ambasade, te s tim u vezi traži od institucija RS, predstavnika RS u "zajedničkim" institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u RS, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije", navodi se, između ostalog, u odluci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...