VIŠE NEMA NAZAD: Lideri Evropske unije pozdravili dogovor Kosova i Srbije iz Ohrida, koji postaje integralni dio puta za...

Sad pravo u primjenu sporazuma.

  • Evropa

  • 24. Mar. 2023  24. Mar. 2023

  • 0

Lideri Evropske unije na samitu u Briselu pozdravili su dogovor iz Ohrida Srbije i Kosova i zatražili da se brzo i u dobroj vjeri primijeni dogovoreno. Zaključeno je da dogovor iz Ohrida postaje integralni dio puta za eurointegracije obje strane.

To znači da se dogovor o implementaciji ugrađuje u pregovarački okvir i poglavlje 35 za Srbiju.

Na kraju prvog dijela samita lidera EU u kratkoj debati, Josep Borrell, šef diplomatije Unije, predstavio je sporazume od 27. februara u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i Aneks o implementaciji dogovoren nedavno u Ohridu, prenose agencije.

Drugi dio samita obilježio je skup lidera eurozone koji okuplja 19 zemalja. Glavna tema bila je otpornost banaka EU na šokove potekle sa druge strane Atlantika u svjetlu bankrota Banke Silicijske doline, koji su stigli do Švicarske.

O tome da li se to može prebaciti i na eurozonu, sa liderima razgovara šefica Evropske centralne banke Christine Legarde. Zvaničnici tvrde da je evropski finansijski sistem otporniji i da su sprovedene reforme, mada kritičari ističu da nisu ispunjene do kraja.

Razgovarano je i o tome što bankarska unija još nije u potpunosti sprovela sistem kontrole i garancije depozita u bankama na cijeloj teritoriji EU.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...