SKANDAL U FRANCUSKOJ NAKON TV INTERVJUA: Macron usred emisije krišom skinuo skupocjeni sat dok je govorio o... (VIDEO)

U snimci intervjua predsjednika Macrona, dostupnoj na Youtubeu, može se čuti trenutak udaranja sata o stol, no to se događa dok govori o demonstracijama u zemlji. Nakon toga, u nastavku snimke, Macron uistinu skida sat ispod stola.

  • Evropa

  • 24. Mar. 2023  

  • 0

Dva dana nakon intervjua francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na francuskoj televiziji TF1, u kojemu je pokušao pojasniti motive uvođenja kontroverzne mirovinske reforme, ne stišava se bura u javnosti.

Uz žestoke proteste na ulicama francuskih gradova, internetom kruže optužbe da je Macron usred intervjua skinuo sat vrijedan 80 hiljada eura kako bi sa sebe skinuo stigmu bogataša udaljenog od stvarnosti. Iz ureda francuskog predsjednika, dakako, nude drugačiju verziju priče

Brojni simpatizeri lijeve populističke stranke LFI, koju predvodi Macronov najglasniji protivnik Jean-Luc Mélenchon, na mrežama su podijelili snimku na kojoj se vidi kako na početku intervjua nosi sat Bell and Ross V1-92 Blue Steel, za koji tvrde da vrijedi 80 hiljada eura.

Tokom intervjua Macron skida sat ispod stola, i to, kako primjećuje potpredsjednica LFI-a Clémence Guetté, baš u trenutku u kojem je govorio da radnici na minimalnoj plati nikad nisu imali veću kupovnu moć.

"To je prava slika cijelog ovog razgovora... Ovaj čovjek je farsa", zaključuje Guetté na Twitteru.

Uslijedile su desetine hiljada objava na Twitteru TikToku, u kojima se Macrona optužuje da želi sakriti svoje bogatstvo dok govori o osobama koje primaju minimalnu platu, prenosi BFM.

Iz Elizejske palače pak dolazi potpuno drugačija verzija priče. Macronov ured tvrdi da je skinuo sat iz tehničkih razloga, nakon što je upozoren da je prilikom udarca njime o stol izazvao buku.

U snimci intervjua predsjednika Macrona, dostupnoj na Youtubeu, može se čuti trenutak udaranja sata o stol, no to se događa dok govori o demonstracijama u zemlji. Nakon toga, u nastavku snimke, Macron uistinu skida sat ispod stola.

Macronov ured također je skrenuo pozornost na činjenicu da spomenuti model sata već nekoliko godina ne vrijedi 80 hiljada, već 2400 eura. Ipak, model koji nosi personaliziran je grbom francuskog predsjednika, zbog čega bi na tržištu nedvojbeno dosegao višestruko veću cijenu - dakako, kad bi ga Macron odlučio prodati.

Macron u Katru, prilikom dodjele medalja francuskim nogometašima, nosi isti sat

Macron u Katru, prilikom dodjele medalja francuskim nogometašima, nosi isti sat (Foto: Profimedia)

"Predsjednik je već nosio taj sat prilikom drugih javnih događanja, kao što su finale Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Katru i državni posjet Washingtonu prošlog decembra", precizirali su iz Elizejske palače za L'Independent.

Podsjetimo, demonstracije protiv penzione reforme koju je odlučio provesti traju već devet dana, a policija je u četvrtak suzavcem rastjerala anarhiste među uglavnom mirnim demonstrantima. Organizatori tvrde da se na ulicama francuskih gradova nalazi 3,5 miliona ljudi, a policija tvrdi da ih je 1,8 miliona. Demonstracije se nastavljaju u utorak.

alt

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...