KOGA TO DODIK PONOVO LAŽE I OBMANJUJE: Dok predsjednik manjeg bh. entiteta najavljuje prekidanje odnosa sa SAD i Velikom Britanijom, Željka Cvijanović u New Yorku sastaje se sa visokim zapadnim zvaničnicima

Milorad Dodik polako ali sigurno vodi manji bh. entitet u potpunu izolaciju

  • Politika

  • 24. Mar. 2023  

  • 0

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik prije nekoliko dana najavio je prekid svih odnosa tog entiteta sa ambasadama SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini.

To je nastavak Dodikove radikalizacije političkih prilika u Bosni i Hercegovini i proizvodnje problema tamo gdje ih nema

Osiromašeni uran i obogaćeni repertoar gluposti

Dodikove nebulozne izjave ticale su se čak i isporuke projektila sa osiromašenim uranom ukrajinskoj vojsci koja kod Bahmuta vodi veliku bitku protiv agresorskih ruskih snaga i paravojnih formacija Wagnera, te separatista iz Luganska i Donetska.

Lider SNSD-a je ovo uradio, kako kaže, "kao odgovor onima koji su spremni da 'bacaju osiromašeni uranijum'".

“Mi smo danas na sjednici Vlade donijeli odluku da se prekida bilo kakav kontakat sa osobljem britanske i američke ambasade. To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni da koriste osiromašeni uranijum”, rekao je Dodik komentarišući najavu da će London poslati u Ukrajini naoružanje koje sadrže osiromašeni uranijum.

Potom je rekao da će zabraniti pripadnicima LGBT populacije prilaz školama.

"Republika Srpska će u narednih nekoliko mjeseci donijet zakon u kojem će pripadnicima LGBT organizacija zabraniti prilaz obrazovnim ustanovama. Znači, vrtići, škole, fakulteti, neće moći da rade, neće moći da prilaze, neće moći da vrše propagandu. Zašto mislite da mi nemamo pravo da to uradimo?", rekao je Dodik.

Slučajan susret

Milorad Dodik je naveo da će, ukoliko trenutno predsjedavajuću Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović pozove Joseph Biden ili Anthony Blinken ili se "negdje slučajno sretnu", naravno razgovarati.

On je rekao da odluku Vlade o prekidu saradnje imaju obavezu da poštuju načelnici, ministri, premijer i svi srpski predstavnici na zajedničkom niovu.

Zašto bi se Željka Cvijanović makar i "slučajno srela" sa predsjednikom SAD-a Joe Bidenom, koji i ne zna ko je ona, Dodik nije znao pojasniti.

Zna jako dobro Dodik, da Cvijanović kao član Predsjedništva BiH, ako bi prekinula susrete sa Amerikancima i Britancima, da druga dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije Željko Komšić i Denis Bećirović lako mogu voditi vanjsku politiku BiH bez nje.

S tim u vezi je i stigao odgovor Ambasade Ujedinjog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini u kojem je jasno navedeno da samo država BiH može voditi vanjsku politiku a nikako entiteti.

Željka se New Yorkom šeće

Baš u vrijeme kada Milorad Dodik podiže tenzije i zaoštrava konfrontaciju sa Zapadom, predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović ovih dana je u New Yorku gdje se sastaje sa visokim zvaničnicima UN-a.

Tako se Željka danas sastala sa direktorom Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija Quom Dongyuom.

alt

Tokom sastanka je razgovarano o aktivnostima i tekućim projektima koje ova organizacija sprovodi u BiH, a koji su usmjereni ka većoj proizvodnji, boljoj prehrani i zaštiti životne sredine.

Prethodno se Cvijanović srela i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterresom.

alt

Na sastanku je ocijenjeno da je saradnja institucija u BiH sa Ujedinjenim nacijama veoma dobra, te istaknut značaj zajedničkog djelovanja sa ciljem prevazilaženja izazova sa kojima se suočava savremeni svijet.

Cvijanović se u New Yorku "u slučajnom susretu" sastala i sa predsjednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar.

alt

Njih dvije ocijenile su da je Slovenija među najvećim vanjskotrgovinskim partnerima BiH i najznačajnijim stranim investitorima, te da postoji obostrana opredijeljenost ka daljem razvoju privrednih veza.

Postavlja se pitanje, otkud Cvijanović u New Yorku, u Sjedinjenim Američkim Državama, ako njen partijski šef ne želi kontakt sa zvaničnim Washingtonom?

Ivanić sve objasnio

Najbolji odgovor na cijelu priču dao je počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić koji je za N1 televiziju rekao da postoji "neka vrsta dogovora" između lidera SNSD-a Milorada Dodika i međunarodne zajednice. "Dodik njima ne pravi štetu svojom galamom, a ni oni tim kritikama i upozorenjima ne čine Dodika nervoznim".

Ivanić je mišljenja da Dodik upravo Bošnjacima pogoduje, jer prekid odnosa sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije u BiH, "vodi do izolacije ovog bh. entiteta i da se ove dvije zemlje, SAD i Velika Britanija, 'guraju u ruke bošnjačke politike'".

S. B.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...