TREĆE NAJVAŽNIJE SVETILIŠTE: Hiljade muslimana klanjalo teravih-namaz u džamiji Al-Aksa

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

  • Svijet

  • 24. Mar. 2023  

  • 1

Hiljade muslimana večeras je klanjalo teravih-namaz u džamiji Al-Aksa u Al-Qudsu/Jerusalemu.

Teravih-namaz je večernja molitva koja se klanja tokom ramazana, mjeseca posta. Brojni vjernici su večeras obavili namaz i u dvorištu kompleksa Al-Akse.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Sveti mjesec muslimana, deveti po redu u kalendaru, ramazan, u islamskom kalendaru označen je kao mjesec posta, molitve i učenja Kur'ana. Vjernici se tokom ovog mjeseca odriču svih ovozemaljskih užitaka kako bi ojačali svoju vjeru.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta, navodi Anadolija.

 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...