ŽELJKA CVIJANOVIĆ ISPRED MILORADA DODIKA: Ako Parlament BiH usvoji Prijedlog zakona o budžetu BiH za ovu godinu...

(...) predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović bi mogla imati veći budžet od predsjednika RS-a Milorada Dodika.

  • Mini market

  • 25. Mar. 2023  25. Mar. 2023

  • 0

Naime, predloženo je da budžet Predsjedništva BiH za ovu godinu iznosi gotovo 11 miliona maraka, dok je prošle godine, kada je Dodik bio srpski član Predsjedništva budžet ove institucije bio 9,5 miliona KM.

Podsjetimo, nedavno je Predsjedništvo BiH usvojilo Nacrt budžeta BiH, te je on poslat u Parlament BiH na dalju proceduru. Cvijanovićka i Denis Bećirović glasali su za pomenuti Nacrt, dok je Željko Komšić bio protiv.

Ono što je interesantno je da je budžet povećan svim institucijama osim Kancelariji za veterinarstvo BiH i Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Najveće povećanje bi moglo dobiti Ministarstvo odbrane BIH koje će ove godine raspolagati sa gotovo 86 miliona maraka više nego lani. Oni su prošle godine imali budžet od 306,6 miliona KM, a ove godine bi mogli trošiti 392,2 miliona maraka.

Pozamašno povećanje bi moglo biti dodijeljeno i Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kojoj je namijenjeno 50, 3 miliona maraka više nego prošle godine. Konkretno, oni su prošle godine raspolagali budžetom od 122,3 miliona KM, dok će im ove godine, ako Parlament BiH usvoji ovakav dokument na raspolaganju biti 172,6 miliona maraka.

Ogromno povećanje budžeta od 16,7 miliona KM mogla bi dobiti i Granična policija BiH koja je prošle godine na raspolaganju imala 86, 5 miliona maraka, a ove godine je predložen iznos od 103,2 miliona KM.

Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (. Oni su prošle godine raspolagali sa 33,1 miliona KM, a ove godine bi trebali dobiti 44,6 miliona maraka.SIPA) budžet bi mogao biti veći za 11,4 miliona maraka

Veliko povećanje, po svemu sudeći, očekuje i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH koja koja bi mogla dobiti 9,5 miliona maraka više nego prošle godine, te bi umjesto prošlogodišnjih 35 miliona KM ove godine mogli raspolagati sa 44,5 miliona maraka.

Povećanje bi moglo dobiti i Ministarstvo spoljnih poslova BiH i to za 8,2 miliona maraka, kao i Obavještajno bezbjednosna agencija BiH (OBA) koja bi mogla raspolagati sa 7,7 miliona KM.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu BiH (IDDEEA) bi takođe mogla dobiti povećanje budžeta i to od gotovo četiri miliona maraka.

Povećanje slijedi i Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera BiH koji bi umjesto prošlogodišnjih 12,3 miliona KM ove godine mogao raspolagati sa 15,4 miliona maraka.

Parlamenti BiH bi, ako izglasa ovakav budžet, mogao dobiti 3,2 miliona KM, a Tužilaštvo BiH 3,1 milion maraka više.

Kada su u pitanju smanjenja budžeta, on je u odnosu na prošlu godinu smanjen Centralnoj izbornoj komisiji BiH i to za 11,5 miliona maraka, što je očekivano s obzirom na to da nije izborna godina, te da nema troškova za izborni materijal i biračke odbore.

Smanjenje od 127.000 maraka moglo bi uslijediti i Kancelariiji za veterinarstvo BiH.

(Capital) 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...