BRUKA NA SJEVERU BOSNE: Skandal u Derventi koji su prešutjeli političari

Oštre reakcije stižu i iz Boračkih udruženja iz RS-a koji poručuju kako su građani većinskog naroda u Derventi, misleći na Srbe, uznemireni obilježjima koja su viđena na skupu u Derventi dodajući kako su pod tim obilježjima činjeni ratni zločini.

  • Mini market

  • 25. Mar. 2023  25. Mar. 2023

  • 11

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravio je u Derventi na obilježavanju 31. godišnjice od osnivanja 103. brigade HVO-a. Tom prilikom je spomentu brigadu odlikovao je Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Milanović je posjetio spomen-obilježje poginulim braniteljima, te mezarje gdje je odao počast poginulim članovima brigade bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Poručio je da je Dejtonski sporazum važan jer on čuva ravnotežu u BiH i status Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Osude dolaska predsjednika Hrvatske stigle su iz redova opozicije u RS-u i boračkih udruženja.

"Samo dan prije obilježavanja stradanja srpskih civila u Sijekovcu, režim je dopustio da predsjednik države čija je vojska pobila civile u Sijekovcu odlikuje brigadu HVO-a u sred Republike Srpske! Sramota prema našim žrtvama, sramota prema čitavom srpskom rodu", poručila je Jelena Trivić.

Sličnog ili gotovo istog stava su i lider PDP-a Branislav Borenović i predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Oštre reakcije stižu i iz Boračkih udruženja iz RS-a koji poručuju kako su građani većinskog naroda u Derventi, misleći na Srbe, uznemireni obilježjima koja su viđena na skupu u Derventi dodajući kako su pod tim obilježjima činjeni ratni zločini.

No, iz Boračkih udruženja zaboravili su spomenuti pod kojim okolnostima je došlo do toga da Srbi budu većinski narod u Derventi i zbog čega u tom gradu ne živi više od 45 posto predratnog stanovništva.

Reporteri portala Ljudski.ba na terenu su se uvjerili o čemu se radi i zbog čega su građani ogorčeni onim što se događalo u tim trenucima na cesti između Doboja i Dervente.

Naime, građani s kojima smo razgovarali nisu ogorčeni ni Milanovićevim dolaskom ni obilježjima HVO-a na toj ceremoniji. Zasmetalo im je i ogorčeni su zbog toga što je međunarodna autobuska linija iz Bosne i Hercegovine prema Srbiji zbog dolaska predsjednika Hrvatske i potpune blokade prometnica, bez ikakve najave premještena s trase prema Derventi i preusmjerena prema Modriči, te su na taj način brojni putnici ostali bez prijevoza i moraju čekati jutro kako bi stigli na svoja odredišta.

Policija RS-a je na nekoliko sati blokirala i cestu od Doboja prema Kotorskom, te su i lokalni mještani moralo pričekati odlazak predsjednika Hrvatske iz BiH kako bi stigli do svojih domova.

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...