PUTIN ZASTRAŠIO SVIJET: Evo šta je taktičko nuklerno oružje kojim zvecka Rusija, jače od ATOMSKE BOMBE bačene na Hirošimu

Taktičko nuklearno oružje predstavlja male nuklearne bojeve glave.

  • Svijet

  • 25. Mar. 2023  

  • 0

Vladimir Putin izjavio je da je postignut dogovor sa Bjelorusijom da Rusija u toj zemlji postavi taktičko nuklearno oružje. Prema njegovim riječima, skladište za naoružanje bit će izgrađeno do 1. jula.

Taktičko nuklearno oružje namijenjeno je upotrebi na bojnom polju ili u ograničenim napadima i predstavlja male nuklearne bojeve glave. Pravljeno je da tako da uništi neprijateljske mete bez širenja masovnog radioaktivnog otpada. Najmanje taktičko nuklearno oružje može biti od jedne kilotone ili manje (proizvevši ekvivalent od hiljadu tona eksplozivnog TNT-a), piše bbc.com.

Najveće može biti od čak 100 kilotona. Strateško nuklearno oružje je veće (i do 1.000 kilotona) i lansira se sa veće udaljenosti.

Poređenja radi, atomska bomba koju su SAD bacile na Hirošimu 1945. godine bila je od 15 kilotona.

Rusija ima oko 2.000 taktičkih nuklearnih oružja, prema američkim obaveštajnim podacima. Taktičke nuklearne glave koje posjeduje Rusija mogu da se stave na razne tipove projektila. Projektili se obično koriste za ispaljivanje konvencionalnih eksploziva, kao što su krstareće rakete i artiljerijske granate.

Taktičko nuklearno oružje može se ispaliti iz aviona i sa brodova - kao što su protivbrodske rakete, torpeda i dubinske bombe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...