RAĐA SE NOVA ZRAČNA SILA EVROPE: Na raspolaganju im je preko 300 borbenih aviona

Prema saopćenju izdanom u petak, namjera četiriju zemalja je uspostaviti kapacitete za zajedničko djelovanje u zraku.

  • Evropa

  • 26. Mar. 2023  

  • 1

Zemlje na sjeveru Europe zbijaju redove u svojoj obrani iz zraka. "Snaga naše zajedničke nordijske flote usporediva je sa zračnim snagama vojske neke od velikih europskih zemalja", komentirao je komandant danskih zračnih snaga, general major Jan Dam, nakon što je s kolegama iz Švedske, Norveške i Finske u NATO-ovoj bazi u njemačkom Ramsteinu potpisao deklaraciju kojom se objavljuje namjera integracije zračnih snaga sjevera Europe.

Time bi se, nevezano za članstvo u NATO-u, koje u slučaju Švedske priječi Turska, provela integracija dijela vojnih snaga tih zemalja, i to u, ističu stručnjaci, najpotentnijem dijelu vojne saradnje europskog sjevera.

Prema saopćenju izdanom u petak, namjera četiriju zemalja je uspostaviti kapacitete za zajedničko djelovanje u zraku.

I ranije se, dok se nad švedsko i finsko pristupanje NATO-u nije nadvila sjena Turske, predviđalo da će upravo saradnja u zračnoj odbrani biti najvažniji dio pristupanja tih dosad neutralnih zemalja NATO savezu.

General major Dam za Reuters je izjavio kako Danci žele istražiti mogućnost "integracije zračnih nadzornih operacija" te dijeliti radarske podatke i informacije obavještajnih sistema. "Želimo ih kolektivno koristiti, a to je nešto što još ne radimo", kazao je general major.

Norveška ima 57 američkih borbenih aviona F-16 i 37 aviona F-35. Čeka isporuku još 15 borbenih aviona F-35. Finska raspolaže sa 62 f7A-18 Horneta, i čeka isporuku 64 aviona F-35. Danska ima 58 aviona F-16 i čeka isporuku 27 aviona F-35. Švedska ima više od 90 svojih Gripena. Riječ je o preko 300 borbenih aviona u hangarima i skladištima, i preko stotinu novih naručenih aviona.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...