SEMIR EFENDIĆ REAGOVAO NA SCHMIDTOVU NAJAVU: "Davanje dodatne uloge kantonima bilo bi pogubno i dovelo bi do kraja krhke demokratije"

Lider SBiH komentirao je potencijalni model nove odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojim se u suštini imenovanje Vlade FBiH prepušta volji zastupnika tri kantona.

  • Politika

  • 26. Mar. 2023  

  • 12

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić smatra da je potencijalno nametanje nove odluke visokog predstavnika u BiH prema kojoj bi uspostava vlasti u Federaciji BiH ovisila od skupština kantona bila besmislena.

Lider SBiH komentirao je potencijalni model nove odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojim se u suštini imenovanje Vlade FBiH prepušta volji zastupnika tri kantona.

"Davanje dodatne uloge kantonima u procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH bilo bi pogubno i označilo bi kraj ionako krhke demokratije. I prema sadašnjim rješenjima, koja su dodatno radikalizirana posljednjim nametanjima od strane visokog predstavnika, besmislen je sistem u kojem od izbora za skupštine kantona zavisi uspostava vlasti u Federaciji BiH. To je ono što treba promijeniti, a ne dodatno uvoditi kantone (u tom slučaju čitaj 'entitete'), u proces uspostave vlasti na nivou Federacije BiH. Time bi uloga visokog predstavnika izgubila svaki smisao i podršku", kazao je Efendić za Klix.ba.

Podsjećamo, Schmidt bi naredne sedmice mogao nametnuti nove izmjene Ustava Federacije BiH kako bi se "deblokirao" proces formiranja nove entietske vlade.

Novo nametanje OHR-a bi moglo ići u smjeru da dva člana rukovodstva Federacije BiH mogu imenovati premijera Federacije BiH bez saglasnosti trećeg ukoliko onaj koji nije saglasan ne dobije dvotrećinsku podršku u svom Klubu naroda u Domu naroda FBiH te i u kantonu s najviše stanovništva iz naroda kojem pripada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...