NEVJEROVATNO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Hiljade mumificiranih ovnovskih glava otkriveno u egipatskom hramu (FOTO)

Iskopavanja je izvršila misija Instituta za proučavanje antičkog svijeta Univerziteta u New Yorku, prenosi Reuters.

  • Šareni svijet

  • 27. Mar. 2023  

  • 0

Najmanje 2.000 mumificiranih ovnovskih glava iz Ptolemejskog perioda i raskošne strukture Starog kraljevstva, otkriveno je u hramu Ramzesa II u drevnom gradu Abydosu na jugu Egipta, saopštili su zvaničnici za antikvitete.

Mumificirane ovce, psi, divlje koze, krave, gazele i mungosi pronađeni su u hramu zajedno sa glavama ovnova za koje se smatra da su zavjetne relikvije koje ukazuju na kontinuirano poštovanje Ramzesa II na tom mjestu oko 1.000 godina nakon njegove smrti, saopćeno je iz ministarstva turizma i antikviteta.

Abydos, koji se nalazi u egipatskoj provinciji Sohag, oko 435 km južno od Kaira, jedno je od glavnih, ali manje posjećenih arheoloških nalazišta u Egiptu. Bila je to nekropola za rane drevne egipatske kraljevske porodice i hodočasničko središte za obožavanje boga Ozirisa.

alt

Iskopavanja je izvršila misija Instituta za proučavanje antičkog svijeta Univerziteta u New Yorku, prenosi Reuters.

Pored mumificiranih životinjskih ostataka, tim je otkrio veliku palaču sa zidovima debljine otprilike pet metara od šeste dinastije Starog kraljevstva, kao i nekoliko statua, papirus, ostatake drevnog drveća, te kožnu odjeću i obuću.

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...