KRATKA ANALIZA PROFESORA PRELJEVIĆA: "U redovima Trojke sve više uzima maha opasna i neodrživa ideja da je primarno udovoljiti etničkom principu!"

"Svi oni koji promoviraju ovu viziju BiH, a zapravo ratne ciljeve Karadžića i Bobana, ili su neuki ili zlonamjerni."

  • Društvo

  • 27. Mar. 2023  27. Mar. 2023

  • 1

Povodom posljednjih informacija da će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti nove izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, ali i poruke stranaka "Trojke" da podržavaju model koji je prokurio u javnosti i koji, u suštini, dodatno jača HDZ, oglasio se ugledni bh. naučnik i profesor Univerziteta u Sarajevu Vahidin Preljević

U kratkoj ali sadržajnoj objavi na Twitteru, profesor Preljević ukazao je kako je udovoljavanje etničkom principu vrlo opasno te da oni koji to trenutno provode nisu dosljedni u svojim stavovima. 

"U redovima Trojke sve više uzima maha opasna i neodrživa ideja da je udovoljenje etničkom principu primarno, a da je građansko od sekundarne važnosti. U praksi bi to značilo etničko razgraničenje zaokruženja tri homogene etnodržavice na prostoru BiH, kao što je tražio i Karadžić.

Genocid je izravni rezultat tog koncepta. Svi oni koji promoviraju ovu viziju BiH, a zapravo ratne ciljeve Karadžića i Bobana, ili su neuki ili zlonamjerni. Pritom je zanimljivo da trenutno najgrlatiji zastupnici te ideje dolaze iz NS-a, pri čemu i tu ostaju nedosljedni.  

Jer onda bi svim silama morali podržati Lendu, barem u jednakoj mjeri u kojoj podržavaju "legitimne" etničke zahtjeve HDZ-a. No, očito se ovdje povode principom: quod licet Iovi, non licet bovi. Ko je u toj vizuri projiciran kao Jupiter, a ko kao ovan, nije teško zaključiti", istakao je profesor Preljević.  

 

 

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...