POBUNA ISTAKNUTIH ČLANOVA "TROJKE": Irfan Čengić i Aljoša Čampara se odlučno suprotstavili planu izmjena Ustava FBiH koji je procurio u javnost

Protivno je svakom slovu evropskih vrijednosti, ako neko to iz SDP-a podržava taj se nije ni u prolazu sreo sa Programom SDP-a ili ZAVNOBIH-om.

  • Mini market

  • 27. Mar. 2023  

  • 2

Nakon Irfana Čengića iz SDP BiH, Aljoša Čampara iz NIP-a, drugi je stranački kadar stranaka parlamentarnih većina na nivou BiH i FBiH koji se pobunio protiv navodnih planova visokog predstavnika Christiana Schmidta da vlast u FBiH veže za kantone. 

"Rješenja koja se spominju u medijima, a vezano za amandmane koje navodno namjerava nametnuti visoki predstavnik, smatram u potpunosti nelogičnim. Postoje brojni drugi načini na koje visoki predstavnik može deblokirati procese. Za mene nije prihvatljiv način prema kojem će vlast u Federaciji BiH ovisiti od jednog ili dva kantona. Uvjeren sam da je riječ o pukim spekulacijama te da će na kraju pobijediti razum, demokratija i evropske vrijednosti. U potpunosti smatram neprihvatljivim bilo kakvo blokiranje uspostave novog saziva Vlade Federacije BiH", poručio je Čampara. 

Podsjećamo, i Irfan Čengić iz SDP-a se ne slaže sa rješenjima koja su procurila u javnost. 

"Stvaranje super hercegovačkih Hrvata, super sarajevskih Srba i super tuzlanskih Bošnjaka je nedopustivo. Protivno je svakom slovu evropskih vrijednosti, ako neko to iz SDP-a podržava taj se nije ni u prolazu sreo sa Programom SDP-a ili ZAVNOBIH-om. Takvim prijedlogom se još jednom pokazuje da Schmidt ne traži način kako da deblokira FBiH, već kako da osigura učešće HDZ-a uvijek u vlasti. Da razjasnimo, nemam ništa protiv partnerstva s HDZ-om, smatram da imaju pravo biti dio Vlade FBiH, ali partnerstva na ravnopravnim osnovama, ovo to nije", rekao je ranije Čengić u reakciji na najave novih nameta. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...