KAKO BI "PROSLAVILA" QUEER ZAJEDNICU: Madonna dodaje nove datume u sklopu nove turneje

U ponedjeljak je Madonna objavila da će svojoj svjetskoj turneji, koja će započeti u Vancouveru u julu, dodati stanicu u Nashvilleu u Tennesseeu, zajedno sa sedam drugih američkih gradova.

  • Show

  • 27. Mar. 2023  27. Mar. 2023

  • 0

Usred velike bujice zakona provit trans osoba koji se pojavljuju širom SAD-a, muzička ikona i društvena aktivistica Madonna mijenja raspored svoje nadolazeće turneje "Celebration".

U ponedjeljak je Madonna objavila da će svojoj svjetskoj turneji, koja će započeti u Vancouveru u julu, dodati stanicu u Nashvilleu u Tennesseeu, zajedno sa sedam drugih američkih gradova.

U izjavi je pjevačica rekla da “ugnjetavanje LGBTQ+ nije samo neprihvatljivo i nehumano” nego i da “Ameriku čini opasnim mjestom za naše najranjivije građane, posebno obojene trans žene.”

Tennessee je početkom ovog mjeseca doživio donošenje dvaju najopširnijih i najrestriktivnijih zakona protiv trans osoba. Dana 2. marta republikanski guverner Tennesseeja Bill Lee potpisao je zakon kojim se ograničavaju javni drag show nastupi, čime je njegova država postala prva koja je to učinila ove godine. Zakon je postavljen kako bi se ograničile “kabaretske predstave za odrasle” na javnom posjedu ili na bilo kojem mjestu gdje bi maloljetnik mogao biti prisutan.

Istog dana, Lee je potpisao senatski zakon kojim se zabranjuje rodno-afirmirana skrb za trans maloljetne osobe, dodajući Tennessee na popis država koje predvode republikanci za donošenje ove vrste zakona.

Madonna je “takozvane zakone za zaštitu” djece okarakterizirala kao “neutemeljene i jadne”. Svoju je poruku završila rekavši: “Vidimo se sa pozornice u Nashvilleu gdje ćemo slaviti ljepotu Queer zajednice!”

Turneja “Celebration”, najavljena kao turneja najvećih hitova, sadržavat će “jedinstveno iskustvo” Boba Drag Queena, pobjednika 8. sezone na “RuPaul's Drag Race”, tokom svih datuma, prenosi CNN.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...