"DA SE NIKADA I NIKOME NE PONOVI ZLO FAŠIZMA": Obilježena godišnjica smaknuća 55 Sarajlija antifašista

Osim ubijenih ilegalaca na Marijin Dvoru također je u „akciji čišćenja“ Sarajeva ubijeno i izmasakrirano 800 patriota u „Luburića vili“ u današnjoj Ulici Skenderija.

  • Sjećanje

  • 28. Mar. 2023  

  • 7

Kod spomen-obilježja ispred Filozofskog fakulteta podignutog u čast 55 ilegalaca Sarajeva koje je po naredbi zločinca Vjekoslava Maksa Luburića ustaški prijeki sud osudio na vješanje, danas je polaganjem cvijeća i odavanjem dužne počasti obilježena godišnjica stradanja naših sugrađana koji su ubijeni pred sami kraj Drugog svjetskog rata 28. marta 1945. godine.

Delegaciju Općine Centar je predvodio načelnik Srđan Mandić zajedno sa vijećnicima Samirom Fazlićem i Alenom Girtom, te Jasminom Fazlić i Adisom Adilovićem iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar. 

"Sarajevo je antifašistički grad. Ovakvi događaji su važni da se prisjetimo svih žrtava fašističkog terora tokom Drugog svjetskog rata, ali i važni kako bi učili nove generacije da znaju praviti razliku između dobra i zla. Sarajevo je pobijedilo fašizam svaki put kada se sa njim suočilo, kako tokom Drugog svjetskog rata, tako i tokom agresije na BiH. Posebno je važno da se, sada kada živimo u miru, svim sredstvima borimo da se nikada i nikome ne ponovi zlo fašizma koje se nad nama nadvilo", poručio je načelnik Mandić.

Osim ubijenih ilegalaca na Marijin Dvoru također je u „akciji čišćenja“ Sarajeva ubijeno i izmasakrirano 800 patriota u „Luburića vili“ u današnjoj Ulici Skenderija.

U pripremi je bio i spisak patriota, posebno partizanskih porodica, kao i posljednji transport 450 patriota za Jasenovac, ali nije uspio, jer je 10.000 ilegalaca i patriota oslobodilo Sarajevo, uz 1.500 poginulih.

Tokom Drugog svjetskog rata 10.261 stanovnik ovog grada je ubijen od okupatora.

Današnjoj manifestaciji su, navedi se u saopćenje Općine Centar, također prisustvovali i učenici Srednje mašinske tehničke škole, Srednje zubotehničke, te Gimnazije Obala, koji su pročitali imena obješenih ilegalista: Omer Fazil, Ragib Sarić, Ćamil Skando, Muradin Čobo, Hajro Hadžović, Mahmut Arslanagić, Hamid Avdić, Mustafa Spahalić, Hamid Talović, Hasan Hajdarević, Alija Meretlić, Salih Mujkanhodžić, Ahmed Vilogorac, Šućrija Lukavac, Afan Opijač, Huso Islamović, Lutvija Šaran, Pašo Avdić, Salko Zubčević, Avdo Mulahasanović, Edhem Kusturica, Pavle Pavlin, Anđa Buđen, Ragib Kreho, Omer Delalić, Edhem Sarić, Muhamed Potogija, Mehmed Karamehmedović, Suljo Pašić, Stanko Rojnik, Kasim Sarić, Žarko, Veljko i Zora Odović, Mane Levnajić, Ana (Anka) Pauković, Štefanija Čerkez, Ilijas Smajlagić, Stanislav Keško, Hašim Šukrin, Ines Samardžić, Hamdija Hodžić, Mustafa Ćemalović, Marinko Tuševljak, Dušan Močević, Vladimir Mirković, Milan Živak, Mićentije Tadić, Milosav Mikailović, Joco Likić, Miloš Čikić, Milorad Petrović, Borivoj Perić, srednjoškolci Vidoje Stević i Slobodan Nikolić.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...