POVRATAK DAVNO OTPISANIH: 100 godina nakon rekorda vraća se na stazu i vozit će 322 km/h (VIDEO

Prvi automobil koji je probio granicu od 200 mph ili 322 km/h bio je Sunbeam, a nosio je oznaku 1000 hp. Za upravljačem je bio Henry Segrave.

  • Auto

  • 28. Mar. 2023  28. Mar. 2023

  • 0

Dogodilo se to daleke 1927. godine.

Prvi automobil koji je probio granicu od 200 mph ili 322 km/h bio je Sunbeam, a nosio je oznaku 1000 hp. Za upravljačem je bio Henry Segrave, a on je oborio rekord star tek godinu dana koji je postigao također bolid iz Sunbeama. 

Ali za razliku od prethodnika, ovaj je izveden po onom načelu da ništa ne može nadomjestiti volumen. Vjerovali ili ne, za pokretanje ove zvijeri koja je nosila ironični nadimak The Slug brinula su se dva motora. U pitanju su bili Sunbeamovi zrakoplovni Matabele V12 motori zapremine 22.5 litara koji su razvijali po 435 KS svaki. U konačnici bolid nije opravdavao komercijalni naziv, ali je ipak raspolagao s oko 900 KS, što je i za današnja mjerila respektabilna snaga. Vozaču je na raspolaganju bio trostupanjski mjenjač. 

Vozač je bio smješten u sredini između uzdužno postavljenih motora, a njegovom obaranju rekorda koji se dogodio 29. ožujka 1927. godine svjedočilo je više od 30.000 gledatelja. Postigao je prosječnu brzinu od 203.792 mph, odnosno 327.9 km/h. 

The Slug je nakon obaranja rekorda stekao veliku slavu te je odradio niz promotivnih vožnji. Ali nije se navozio, odradio je ukupno tek stotinjak kilometara. 

Nacionalni automobilski muzej tim povodom pokreće akciju kojom će automobil proći temeljitu restauraciju. Cilj je da se automobil vrati na 100. godišnjicu na stazu Daytona Beach i ponovi svoj rekord. Podsjetimo da The Slug stoji kao eksponat u muzeju već desetljećima, a njegovi motori su ga zadnji put pokretali pred oko 50 godina.  

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...