ERUPCIJA VULKANA U INDONEZIJI: Izbačen oblak pepela visok dva i po kilometra

U današnjoj erupciji zasad nije prijavljena nikakva šteta i niko nije ozlijeđen.

  • Šareni svijet

  • 28. Mar. 2023  

  • 0

Vulkan Anak Krakatoa na zapadu Indonezije danas je izbacivao goleme oblake vulkanskog pepela na visinu oko 2500 m. Primijećene su četiri erupcije, rekli su čelnici, a druga po veličini je izbacila oblak pepela i dima na visinu 1500 m iznad kratera.

Godine 2018. krater Anak Krakatoe (na indonezijskom “Krakatoino dijete”) djelomično se urušio kada je silovita erupcija izbacila velike vulkanske gromade u okean, što je prouzrokovalo smrtonosni tsunami. Više od 400 ljudi je tada izgubilo život, a stotine su ozlijeđene.

U današnjoj erupciji zasad nije prijavljena nikakva šteta i niko nije ozlijeđen.

Anak Krakatoa, koji je u visini tjesnaca što dijeli otoke Javu i Sumatru, sporadično je aktivan otkako je početkom 20. st. izašao iz mora u kalderi formiranoj nakon smrtonosne erupcije Krakatoe 1883., koja je po procjeni stajala života oko 35.000 ljudi.

Indonezija je na pacifičkom vatrenom prstenu, gdje spajanje kontinentalnih ploča prouzrokuje povišenu seizmičku i vulkansku aktivnost. Zemlja ima gotovo 130 aktivnih vulkana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...