POTPREDSJEDNIK SDA EDIN RAMIĆ NE KRIJE RAZOČARENJE: "Stranci nisu ispunili obećanje za RS, dobili nove pregovarače i isto sve"

"Niko u SDA ne smatra da se stranka treba povući i podržati da se mimo Ustava formira Vlada", kaže Ramić.

  • Vijesti

  • 28. Mar. 2023  

  • 5

Edin Ramić, potpredsjednik SDA i aktuelni federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice, kazao je da će njegova stranka podržati građanski model prema kojem bi Parlament FBiH imenovao Federalnu Vladu, ali da se to "napiše u Ustavu". U razgovoru za N1 istakao je kako međunarodna zajednica nije ispunila obećanje da će nakon izbora fokus staviti na bh. entitet Republika Srpska, a kao razlog za takvo što naveo je što stranci nemaju partnera za intervenciju ni u vlasti, a ni kod opozicije.

SDA ne odustaje od toga da neće dati podršku Vladi FBiH?

Niko u SDA ne smatra da se stranka treba povući i podržati da se mimo Ustava formira Vlada.

Imate li vi u SDA potvrdu da bi Schmidt mogao nametnuti rješenje koje se pojavilo u medijima?

Različite su informacije od toga ko šta želi čuti. Izborom predsjednika i potpredsjednika Federacije su implementirani izborni rezultati. Pojedini dijelovi “Osmorke” i HDZ ne žele razgovarati kako bi se Vlada FBiH formirala na ustavan način. Mi predlažemo nešto vrlo jednostavno, da se odrede jesu li za legitimno predstavljanje ili nisu.

Jeste li vi za legitimno predstavljanje ili građansku BiH?

Mi smo za ono što piše u Ustavu i zakonu. U Ustavu piše da trebaju predsjednik FBiH i potpredsjednici zajednički predložiti listu. Hoćemo li to da promijenimo? Mi ćemo podržati građanski model da oni (predsjednik FBiH i potpredsjednici) nemaj taj mehanizam, nego da to ima Parlament Federacije, ali da se to napiše u Ustavu.

Hoće li OHR nametnuti izmjene Ustava FBiH?

Nemamo nikakve informacije, mislim da je nepotrebno da OHR nameće. Isto kao što je bilo i za izbornu noć. Pojedini predstavnici međunarodne zajednice su priču o ubrzanom putu BiH ka EU, te ubrzanom formiranju vlasti u FBiH, iskoristili na neki način da se oslobode kritika da ništa ne rade u entitetu Republika Srpska.

A zašto tamo ne rade ništa?

Jer tamo imaju homogenizovanu vlast koja ih ponižava na svaki način. Oni nemaju partnere ni u opoziciju u RS-u za intervenciju.

Slažete li se sa vašim kolegom Mehmedovićem da se međunarodna zajednica urotila protv Bošnjaka?

Ne smatram da je to neka urota, ali smo mi nakon izbora imali obećanje da će se pozabaviti entitetom RS. Onda su stranci pronašli partnere u FBiH da krenu sa pričom o brzom formiranju vlasti, a priča o intervencijama u Republici Srpskoj potpuno je nestala. Sada je potpuni fokusu u FBiH i to samo na jednoj tački, na gospodinu Lendi.

Da li je “međunarodna zajednica usmjerena protiv SDA”?

To u ovom trenutku izgleda tako, ali ima elemenata da je i usmjereno i protiv Bošnjaka. Nikome ne smeta izjava da predsjednica Federacije Bradara (HDZ BiH) nikada ne bi potpisala Vladu FBiH bez HDZ-a BiH, ali sav je pritisak na Lendi.

“Trojka” poručuje SDA da pristane da većina formira vlast?

Svjedočili smo potpisu sporazuma SNSD-a, HDZ-a i “Trojke”, i najavam reformi i promjeni pristupa, nekom ubrzanom članstvu u EU – mi smo u SDA bili zbunjeni šta ako je tako, treba ljude podržati i možda je bolje da idemo u opoziciju. I to je trajalo dok nisu uzeli poluge vlasti. Danas kad imate u Parlamentu potpunu kontrolu HDZ-a i SNSD-a nemate više nikakvu priču o reformama ni o zakonima.

SDA je imala kontrolu u prošlom sazivu?

Imali smo blokade. Optuživani smo da nismo u stanju da se dogovorimo sa HDZ-om i SNSD-om. Sad smo dobili nove pregovorače i imamo istu sitaciju.

SDA je isto radila ustupke HDZ-u i SNSD-u, a danas optužujte “Osmorku” za to?

“Trojka” ili “Osmorka” nema niti jedan argument ili kriterij koji je koristila da diskredituje SDA, a da ga je sačuvala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...