FRANCUSKA GORI: Krvave scene sukoba demonstranata i policije širom zemlje (VIDEO)

Ranije danas Vlada Francuske je odbacila novi zahtev sindikata da suspenduje i ponovo razmotri nacrt zakona o penziji.

  • Evropa

  • 28. Mar. 2023  

  • 0

Grupe maskiranih demonstranata danas su na protestima protiv predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i nepopularne penzione reforme, palile kante za smeće i bacale kamenice na policiju u Parizu, koja je odgovorila suzavcem.

Kako prenosi Reuters, do sukoba između demonstranata i policije došlo je i na ulicama Rennesa, Bordeauxa, i Toulousea, dok su u Nantesu paljene bankarske ispostave i automobili.

Ranije danas Vlada Francuske je odbacila novi zahtjev sindikata da suspenduje i ponovo razmotri nacrt zakona o penziji, kojim se podiže starosna granica za penzionisanje za dvije godine sa 62 na 64, što je razbjesnilo lidere sindikata i radnike, koji su rekli da Vlada mora da pronađe izlaz iz krize.

Iz Vlade je saopćeno da je ''više nego voljna'' da razgovara sa sindikatima, ali o drugim temama, i ponovljeno da će neće mijenjati stav o reformi penzija.

Milioni ljudi u Francuskoj demonstriraju i štrajkuju od sredine januara zbog protivljenja zakonu, a protesti su se pojačali otkako je Vlada iskoristila posebno ovlaštenje da progura prijedlog zakona u parlamentu bez glasanja poslanika.

Prošle sedmice u Parizu su pripadnici anarhističkog ''Crnog bloka'' razbili izloge, demolirali autobuske stanice i opljačkali McDonaldsov restoran, a kako navodi Reuters, atmosfera na ulicama podsjećala je na nemire viđene u protestima ''Žutih prsluka'' za vrijeme Macronovog prvog mandata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...