DENIS ZVIZDIĆ IMA RJEŠENJE ZA TRENUTNO NAJVEĆI PROBLEM U DRŽAVI: "Blokadu treba riješiti primjenom modela glasanja kao u..."

(...) Predsjedništvu BiH ili autentičnim tumačenjem Schmidta.

  • Politika

  • 29. Mar. 2023  29. Mar. 2023

  • 15

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) komentarisao je aktuelnu političku situaciju osudivši pritom potencijalne nove izmjene Ustava FBiH, a koje se odnose na to da se formiranje Vlade FBiH smjesti u kantone.

Na početku je kazao da je potrebno detaljno objasniti genezu problema koji trenutno imaju s formiranjem vlasti. Kazao je da je u javnom prostoru mnogo neistina, zbog čega ukazuje na to kako su tekle četiri faze implementacije izbornih rezultata:

  • Prva faza, sa kojom su i započeli problemi, su izborne neregularnosti, nikada istražene niti sankcionisane bez obzira na veliki broj pritužbi koje je dobio CIK (sjetimo se samo činjenice da su npr. pojedini kandidati u TK na većem broju izbornih mjesta dobili nevjerovatnih sjevrnokorejskih 99 posto glasova), kao i nametnute izmjene Izbornog zakona u noći izbora, 2. oktobra, koje su pogodovale jačanju etničke, nauštrb građanske komponente i koje su, kao što se pokazalo u praksi, direktno pomogle HDZ-u i SDA. I toga su svjesni i domaći politički akteri, ali i predstavnici međunarodne zajednice sa kojima sam imao priliku razgovarati u Washingtonu, Briselu i Berlinu.

  • Druga faza je bila procedura izbora delegata u Dom naroda FBiH. Upravo je ova procedura, za koju znamo da je bila opterećena brojnim neregularnostima dovela do odnosa u klubu Bošnjaka koji ne odražava izborne rezultate na kantonalnom nivou. Da nije bilo navodnih i, nažalost, nikada istraženih, prekonoćnih prelazaka, sumnjivih zapošljavanja, pritisaka i ucjena već u ovoj fazi bi bilo jasno da stranke Osmorke imaju potrebnu većinu u kubu Bošnjaka za predlaganje predsjednika/potpredsjednika FBIH, i konsekventno izbora Vlade FBiH.

  • Treća faza, koja se u javnom prostoru, žargonski naziva Copperfieldovom, jeste izvlačenje delegata iz kinder jaja na način da su, pazi sad, izvučena dva imena koja predstavljaju prevagu samo za jednu političku stranku. Tako je koalicija SDA-DF dobila 13 delegata u klubu Bošnjaka u Domu naroda FBIH, što nema veze niti sa rezultatima izbora niti sa većinskom voljom bošnjačkog naroda.

  • Četvrta faza je bio izbor rukovodstva Federacije BiH. Ključno pitanje je, da li bi predloženi kandidat većine u klubu Bošnjaka u DN FBIH mogao biti izabran da se, umjesto u paketu, glasalo pojedinačno. Jasno je da g. Lendo, koga lično jako cijenim, ne bi bio izabran jer ne bi imao potrebnu parlamentarnu većinu.

Zatim ističe da smo sada u petoj fazi koja se odnosi na formiranje Vlade FBiH.

"U trenutnoj fazi onaj ko ne bi bio izabran bez potrebne parlamentarne većine sada blokira konstituiranje Vlade FBiH iako postoji dokazana parlamentarna većina za njeno formiranje. A BiH je parlamentarna demokratija. Nije predsjednička demokratija niti monarhija. Zbog toga je potrebno vratiti se na prvu fazu sa kojom je sve i počelo (i nikako ne zaboraviti nelegalnosti koje su obilježile i ostale faze)", rekao je Zvizdić, prenosi Klix.ba.

Smatra da onaj ko je utrokovao problem, treba i da ga riješi, aludirajući na nužnost reakcije Christiana Schmidta, ali naglašava kako rješenje nije spustiti izbor Vlade FBiH u kantone.

"Treba riješiti na ustavan i zakonit način koristeći neka od postojećih rješenja, kao što je npr. način glasanja u Predsjedništvu BiH ili autentično tumačenje proglašenih izmjena Izbornog zakona. I bez bilo kakvog uvođenja kantona u proces odobravanja Vlade FBiH, jer je takva ideja apsolutno neprihvatljiva. Prema tome, ako se nastavi blokada visoki predstavnik treba da reaguje, ali na način da pogoduje demokratiji i građanima koji čekaju pozitivne promjene i napredak, a ne bilo kojoj političkoj partiji", zaključio je Zvizdić.

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...