SKANDAL U MOSKVI: Procurio snimak na kojem Prigožin i Ahmedov vrijeđaju Putina i nazivaju ga Liliputancem (AUDIO) 

Jedan oligarh i ugladni muzički producent na snimci osuđuju invaziju na Ukrajinu i kažu kako bi Putin trebao od svega odustati 

  • Svijet

  • 29. Mar. 2023  

  • 1

Moskovsko visoko društvo potresa skandal nakon što su istaknuti Putinovi pajdaši snimljeni kako vrijeđaju ruskog despota. 

Oligarh i bivši ruski senator Farhad Ahmedov i ugledni moskovski muzički producent Josif Prigožin, obojica Putinovi pristaše, optuženi su da su ruskog predsjednika nazvali "sotonom" i "patuljkom", piše Daily Mail

Audio zapis 15-minutnog telefonskog razgovora između dvojice imućnih Rusa, emitiran je na ukrajinskom Kanalu 5 i brzo se proširio drugim medijima, a stigao je i do ruske službe sigurnosti (FSB). 

Na snimci se može čuti kako dvojac secira Putinovu invaziju na Ukrajinu, osuđuje podbačaje Kremlja, a čak se i sprda s Putinovom visinom. 

Bilo kakva kritika Putina u Rusiji prava je rijetkost - posebno među onima koji su profitirali od dolaska Putina na vlast. Oni koji budu proglašeni krivima za vrijeđanje ruske države, vojske ili samog Putina, suočeni su s oštrim kaznama, pa čak i onim zatvorskima. 

Otkako je snimka puštena u javnost, ukrajinski i ruski nezavisni mediji - uključujući Meduzu - analizirali su tonski zapis koji je, pretpostavlja se, nastao 24. januara. 

Farhad Ahmedov (lijevo) i Josif Prigožin (desno)

Prema Meduzinom transkriptu, na snimci se čuje kako Ahmedov kaže da je pokretanjem rata u Ukrajini ruska vlada "zaje*ala, nas, našu djecu, njihovu budućnost, njihovu sudbinu". 

"On je sotona", dodaje Ahmedov misleći na ruskog diktatora te nastavlja s kritikama upućenim zamjeniku čelnika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrija Medvedeva, koji je obnašao funkciju ruskog predsjednika od 2008. do 2012. godine. 

"I Putin i Medvedev su zloglasni. Ti Liliputanci su nedorasli (situaciji)", kaže na snimci Ahmedov. 

Poznato je da je Putin - koji često nosi cipele s višom petom - vrlo osjetljiv na svoju visinu od samo 170 cm, pa neki tvrde da pati i od ‘napoleonovog kompleksa‘. No Medvedev je još i niži od svoga šefa i ima samo 162 cm. 

Prigožin na snimcikaže kako bi Putin jednostavno trebao povući svoje snage iz Ukrajine i odustati od svega. 

"S obzirom da pričaju kako se bore protiv njih, naprijed-natrag, sami su im dali povoda. Putin se sam uvukao u ovo smeće", čuje se kako Prigožin govori Akhmedovu. 

"Iskreno, je*i ga, ja bih odustao, uzeo Nobelovu nagradu i je*eno otišao. Odustao bi od te je*ene zemlje", dodao je. 

Ahmedov se s ovime nije složio, već kaže svojem prijatelju da će ‘nažalost proći još dosta vremena prije nego Putin odluči povući svoje snage iz susjedne zemlje. 

"On neće odustati, a ne može ići naprijed. To će se ovako vući godinama", kaže Ahmedov.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...