DODIK OBNOVIO UGOVOR S AMERIČKIM LOBISTIMA: Šminkanje imidža u SAD koštat će ga 1,3 miliona KM 

Ugovor o zastupanju interesa RS je naslovljen na ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatana Klokića, a teksaška kompanija McGinnis se obavezuje da će savjetovati i predstavljati Republiku Srpsku. 

  • Mini market

  • 29. Mar. 2023  

  • 0

Republika Srpska je obnovila ugovor o zastupanju njenih interesa u SAD sa kompanijom McGinnis Lochridge za ovu godinu. S druge strane, Milorad Dodik najavljuje prekid saradnje sa američkom ambasadom. Postavlja se pitanje da li će to uticati na dalji tok saradnje Republike Srpske sa Amerikom, piše televizija BN

Prema ugovoru koji je dostupan na stranici Ministarstva pravde SAD-a, Republika Srpska će mjesečno trošiti 63.000 dolara, odnosno 756.000 dolara ili 1,3 miliona KM godišnje za lobiranje u SAD-u. 

Ova informacija ne bi se ni znala da nije objavljena na sajtu američkog ministarstva jer nadležni ovakve podatke vješto kriju. S druge strane, Milorad Dodik je najavio prekid saradnje sa američkom ambasadom, ali tvrdi da to neće uticati na saradnju sa Amerikom kao državom. 

"Mi smo rekli da nećemo da sarađujemo sa ambasadorom i njegovim saradnicima ovde, niko nije prekinuo saradnju sa Amerikom. svi ostali sastanci redovni će se održavati mi poštujemo Ameriku i američki narod“, kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

Ugovor o zastupanju interesa RS je naslovljen na ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatana Klokića, a teksaška kompanija McGinnis se obavezuje da će savjetovati i predstavljati Republiku Srpsku. 

Vlast Republike Srpske je od 2006. godine potrošila čak 40 miliona dolara na lobiranje u SAD-u. Sav taj novac netransparentno se troši, a efekata nema. 

"Ovo nije prvi put, ovo traje godinama da te agencije vrše lobiranje. Mnoge države to rade jer u Vašingtonu se sve može za pare. Koliko je uspjeha bilo do sada govori sama ta crna lista,  prema tome nije bilo uspjeha, a šta god ko da da uradi Milorad Dodik je toliko salvi uvreda američkim ambasadorima uputio da je naprosto teško razumjeti da se može nešto promijeniti", smatra Igor Davidović, bivši diplomata. 

"Čovjek koji je u ovom slučaju i predsjednik najjače političke organizacije u Republici Srpskoj i čovjek koji je na volšeban način pobijedio na izborima ima namjeru da kontroliše Vladu Republike Srpske i on je kontroliše sa šizofrenim prijedlozima, a Vlada sa svojim odlukama samo potvrđuje da je servilna i podanička prema jednom čovjeku koji ovu zemlju vodi u propast", kaže Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS u NS RS. 

Milioni maraka se godinama troše za predstavništva RS u Rusiji, Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Izraelu i Srbiji. Međutim, pitanje je koliko je opravdano postojanje predstavništava Republike Srpske u svijetu. 

"Predstavništva dobijaju novac zato što su ta predstavništva postavljena kao sistemi u kojima neki ljudi ostvaruju ličnu korist, a za Republiku Srpsku nema ništa. Predstavništvo u Americi samo je uspjelo da podigne broj osoba iz Republike Srpske na crnim listama", smatra Igor Crnadak, bivši šef diplomatije BiH. 

Za rad predstavništava u ovoj godini, iz budžeta Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, koje je nadležno za predstavništva RS u inostranstvu, biće izdvojeno 5,3 miliona KM. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...