OVO NEĆE DOBRO PRIHVATITI U BEOGRADU: Zemlje regiona formirale asocijaciju "Zapadni Balkan QUAD", ali bez Srbije!

Na sastanku zvaničnika Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore i Albanije istaknuto je da je "zajednički strateški cilj svih zemalja koje su uspjele ostvariti punu usklađenost sa odlukama EU-a puna integracija u Uniju", navodi se.

  • Regija

  • 29. Mar. 2023  

  • 2

Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna Gora u srijedu su u Skoplju pokrenuli novu regionalnu platformu nazvanu "Zapadni Balkan QUAD – 100 posto usklađenost sa vanjskom politikom EU-a", saopštilo je makedonsko ministarstvo vanjskih poslova.

Platformu su, kako se navodi, lansirali ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, ministrica za Evropu i spoljne poslove Albanije Olta Xhacka, zamjenik ministra vanjskih poslova i dijaspore Kosova Kreshnik Ahmeti i vanjskopolitički savjetnik crnogorskog premijera Đorđe Radulović.

Tema njihovog sastanka u Skoplju, precizira se, bila je "puna usklađenost četiri zemlje grupe QUAD sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, u svjetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih prijetnji, energetske krize i ekonomskih posljedica izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu", prenijela je Beta.

“Poslije agresije Rusije na Ukrajinu, usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, ali i šire sa pozicijama i vrijednostima demokratskog svijeta, pretvorilo se u jedan od najvažnijih prioriteta zemalja koje teže članstvu u EU-u. To je i jasna poruka gdje ove zemlje pripadaju”, rekao je Osmani na sastanku, izrazivši zadovoljstvo zbog uspostavljanja neformalnog foruma QUAD.

Pouzdani partneri NATO-a i EU-a

Naveo je da se “svaka od četiri zemlje pojedinačno pokazala kao pouzdan partner NATO-a i EU-a, kroz usaglašavanje sa režimom sankcija EU-a i SAD-a, ali i kroz konkretnu humanitarnu i drugu tehničku pomoć Ukrajini”.

Osmani je upoznao sagovornike sa predstojećim reformama, napominjući da “nema skretanja” sa evropskog puta Sjeverne Makedonije, “zemlje poznate po multietničkoj demokratiji i koheziji, što je potvrđeno i odlukom da bude domaćin nedavno održanih pregovora Kosova i Srbije u Ohridu”.

Na sastanku zvaničnika Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore i Albanije istaknuto je da je "zajednički strateški cilj svih zemalja koje su uspjele ostvariti punu usklađenost sa odlukama EU-a puna integracija u Uniju", navodi se.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...