"TUČA I HAOS U AMBASADI BiH U JORDANU"; BITANGA VRIJEĐAO, ŠKIPINA MU SKOČIO ZA VRAT: "Da sam ga želio udaviti, učinio bih to drugačije"

Fizički obračun visokorangiranih diplomata

  • Vijesti

  • 29. Mar. 2023  30. Mar. 2023

  • 3

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Jordanu Mato Zeko prije nekoliko dana pismeno je obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova BiH da je u Ambasadi BiH u Jordanu, do čega je on naveo prvo do usmenog, pa onda i do fizičkog obračuna između visokorangiranih diplomata Satke Bitange i Nenada Škipine.

Na temelju dopisa koje je Zeko uputio nadležnom ministarstvu, au kojem je uvid imao portal Inforadar, do incidenta je došlo u trenutku kada je ministar savjetnik Bitanga saznao da savjetnik Škipina hitno putuje u Sarajevo zbog popravka informatičke opreme.

“Bitanga je nakon toga otpočeo s verbalnim uvredama kako veleposlanika tako i savjetnika Škipinu, pritom bezobzirno izmišljajući razne insinuacije, kao i stalnim ponavljanjem kako je on jedini profesionalac u diplomatiji , pritom očito svjesno izazivajući već incident iz samo njemu poznatih razloga. Ambasador svjestan činjenice da ovakvi incidenti ne idu u prilog nikome, a poznavajući i činjenicu da savjetnik ministra Bitanga uglavnom ide na verbalno vrijeđanje kako nadređenih, tako i poznanika, nije želio reagirati, pri čemu ne želi uopće ulaziti u polemiku”, piše u dopisu.

Bitanga nastavio vrijeđati, pa ga Škipina uhvatio za vrat

Međutim, kako stoji u nastavku pisma – verbalne uvrede koje je Bitanga iznosio su nastavljene, pa je u jednom trenutku savjetnik Škipina reagirao tako da je Bitangu uhvatio za grkljana.

Dvojicu zaposlenika ambasade je razdvojio ambasador , au svom dopisu naglasio je da je do sličnih situacija (verbalnih okršaja) dolazilo i ranije.

U dopisu ističe i to da smatra da događaju ne treba davati publicitet, pa tako ni za N1 Zeko nije bio voljan pretjerano opširno govoriti o incidentu.

“Radim puno bitnije stvari. To se dogodilo, ja nastojim da se smiri i smirilo se… To su djelatnici Ministarstva vanjskih poslova, neka oni odrađuju svoj dio posla. Meni je puno bitnija ekonomska i kulturna diplomatija ”, naveo je Zeko za N1.

‘Da sam ga želio udaviti, učinio bih to na potpuno drugi način’

A Ministarstvu vanjskih poslova pisao je i jedan od aktera nemilog događaja, Nenad Škipina. Nakon svog opisa kompletnog događaja, osvrnuo se i na način na koji se sve završilo.

“Nakon takvih izjava i drskog ponašanja i iznesenih laži, od strane Bitange, ustao sam i uhvatio ga za vrat uz riječi da je dosta takvog ponašanja. Povreda mog dostojanstva od strane imenovanog je ponavljana u više navrata, a da nisam izazvao takvo ponašanje i bez ikakvog reagiranja od strane MIP BiH, te sam bio prinuđen da ga opomenem upotrebom zahvata džiu-džice, koji je bio krajnje kontroliran, jer sam majstor ove borilačke vještine. Da sam želio da ga udavim ili povrijedim, učinio bih to na potpuno drugi način”, napisao je Škipina.

O odgovoru kojeg su dobili od Ministarstva vanjskih poslova Zeko nije bio voljan govoriti.

“Neka odrade svoj dio posla. Za mene je to završena priča”, poručio je ambasador Bosne i Hercegovine u Jordanu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...