ALBIN KURTI OTKRIO KARTE: „Zajednica ni tada, a ni danas…“

„Volja naroda nas je dovela ovdje. Glasali su da dobro vladamo“, dodao je on.

  • Regija

  • 30. Mar. 2023  

  • 1

Upitan da je u opoziciji, da li bi se protivio evropskom predlogu i Asocijaciji, kosovski premijer Albin Kurti u intervju za TV Dukagjini rekao je da se njegov stav „samoopredjeljenja“ nije promijenio. 

„Naš glavni slogan je bio rad i pravda, a ne Zajednica – ni tada, ni danas, ne do danas, nego ni danas“, rekao je Kurti u emisiji Debata Plus na pitanje da li je promijenio stav o Zajednici opština sa srpskom većinom od vremena dok je bio u opoziciji.

Kurti kaže da sa ovim sporazumom neće biti „Zajednice“ i nastavlja da stoji pri tom principu.

„Smatram se da su jedno od drugog udaljeni jednu sekundu. Ne mogu da se vratim u 2011. i čitam ovaj dokument, jer je prošlo 13 godina. Ne mogu da vratim vrijeme. Da li bih želio da budem premijer od 2011. godine – vjerujem da bi to bilo bolje za Kosovo, ali sada sam premijer 2023. godine“, kazao je on.

„Volja naroda nas je dovela ovdje. Glasali su da dobro vladamo“, dodao je on.

On je kazao da je Ohridski sporazum dobar za Kosovo jer obećava bolju budućnost.

Također, naveo je da njegove izjave koje je davao u prošlosti ne mogu da se koriste sada. On je dodao da – da je on tada bio premijer „i za Kosovo bi bilo bolje“.

Kosovo treba da započne sporazum sa planom implementacije, odnosno sa samoupravom, ali je Kurti kazao da u ovom evropskom planu stoji da sve tačke sporazuma treba da se sprovedu i da ne bi trebalo da bude nešto sa prednošću u odnosu na drugo u smislu implementacije.

On je rekao da je sporazum od člana 1. do člana 4. faktičko priznanje, a prema njegovim riječima, nema pravnika koji ne pronalazi da u ovim članovima ima faktičkog priznanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...