NIKŠIĆEVI KADROVI, POZNATI ORGANIMA GONJENJA: SDP-ov kandidat za ministra obrazovanja pod lupom SIPA-e i Tužilaštva

Hopovca sumnjiče da je Damira Redžića, državnog službenika koji je trebao biti suspendovan, ovlastio da u njegovo ime potpisuje dokumente.

  • Mini market

  • 30. Mar. 2023  30. Mar. 2023

  • 2

Piše: A. Čorbo-Zećo za NAP.

Nermin Nikšić, kandidat za premijera Federacije BiH jučer je zatražio dodatno vrijeme za imenovanje Vlade FBiH.

Tako da predsjednica FBiH Lidija Bradara nije mogla donijela odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH jer je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić zatražio dodatne konsultacije. Jučer smo svjedočili javnoj raspravi između SDP-a i NES-a, kada je predsjednik SDP-a zatražio od Narodnog evropskog saveza (NES) da razmotri kandidaturu za ministra trgovine, što je pozicija na koju je ta stranka predložila Anela Kljaku.

“Nikšić je zatražio dodatne konsultacije, prije svega zbog prijedloga NES-a da Anel Kljako bude ministar. Kljako je prema optužbama iz CIK-a neko ko je zloupotrijebio izborni proces u svrhu dobijanja glasova i Nikšić je zatražio da razmisle o tom prijedlogu, jer bi njegovim izborom nova Vlada bila kompromitirana”, kazao je jučer Igor Stojanović potpredsjednik SDP-a. 

Iz NES-a su odgovorili da je licemjerno da im smeta Anel Kljako, a ne smeta Sanja Vlaisavljević s njenim antibošnjačkim, antisarajevskim i islamofobnim izjavama, koje idu dotle da hvali slanje bošnjačkih logoraša iz 'Heliodroma' na prinudni rad. Indikativno je da im smeta Kljako, a za ministra unutrašnjih poslova FBiH predlažu Vojina Mijatovića, dugogodišnjeg bliskog saradnika Milorada Dodika - smatra NES.

Također, iz NES-a navode da Kljako nikada nije prekršajno ili krivično gonjen, protiv njega nikada nije podnesena optužnica, niti je osuđen za bilo kakvo djelo.

I dok se javnost najviše bavi Kljakom, Mijatovićem i Vlaisavljević, i dok se SDP licemjerno bori samo protiv imenovanja Kljake u sjeni je ostao još jedan kandidat, a poznat organima gonjenja.

To je SDP-ov Almin Hopovac, kandidat za ministra obrazovanja u Vladi FBiH koji se prošle godine našao na meti SIPA-e i Tužilaštva USK zbog zloupotrebe položaja.

Pripadnici SIPA-e tada su pretresli prostorije ministarstva i izuzeli određenu dokumentaciju. Inače, Hopovca sumnjiče da je Damira Redžića, državnog službenika koji je trebao biti suspendovan, ovlastio da u njegovo ime potpisuje dokumente.

I kako dani prolaze sve je jasnije da buduća Vlada FBiH, ako bude uspostavljena na način kako je zamišljeno, i neće biti neka promjena, sudeći po predloženim imenima, ali i licemjerju kojeg pokazuju stranke koje pretenduju da formiraju vlast.

Podsjećamo, jučer je dio SDP-a BiH, okupljen oko člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića izrazio nezadovoljstvo kadrovskim rješenjima. Uz Bećirovića su, prema informacijama Istrage, u ovom trenutku Damir Mašić, Irfan Čengić i Saša Magazinović. Na drugoj strani su Nermin Nikšić, Vojin Mijatović i Jasmin Imamović.

Sve ove unutarstranačke borbe kao i unutarkoalicijska 'prepucavanja' udaljavaju BiH od najavljenih prosperiteta, u kojeg sve manje vjeruju čak i glasači 'trojke', dok HDZ i SNSD bez ikakvih problema dolaze do ciljeva, a nakon kojih ostaje sve manje Bosne i Hercegovine.

A u budućem sazivu Vlade Federacije šest ministarstava prema ovoj raspodjeli pripalo je HDZ-u BiH. Ministarstvo finansija mogao bi zauzeti Toni Kraljević. Kandidat za novog ministra pravde je Vedran Škrobić, dok bi poziciju Ministarstva zdravstva trebao preuzeti poznati mostarski liječnik Milenko Bevanda. Za Ministarstvo kulture i sporta kandidatkinja je Sanja Vlaisavljević, a za Ministarstvo prostornog uređenja Željko Nedić. Pozicija ministra prometa i komunikacije mogla bi pripasti Andrijani Katić.

Prema raspodjeli ministarstava, 10 ministara dolaze iz Osmorke, ali i novi premijer. Već odavno je poznato da bi Nerminu Nikšiću trebala pripasti ta pozicija. SDP-u bi moglo pripasti Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a za ovu poziciju kandidat je Nerin Dizdar. Ministarsku fotelju mogao bi zauzeti i Vojin Mijatović u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Almin Hopovac potencijalni je ministar obrazovanja, a Vedran Lakić ministar razvoja, preduzetništva i obrta. 

Naša stranka je već ranije najavila da će za Ministarstvo okoliša i turizma kandidovati Nasihu Pozder. NiP-u bi moglo pripasti važno Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, na kojem će biti, kako je i planirano, Adnan Delić. NES bi mogao voditi dva ministarstva – za Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva su predložili Zuhara Porčića, a za Ministarstvo trgovine je predložen Anel Kljako.

Listu sa imenima posljednji su predali iz Stranke za BiH. U Ministarstvu za pitanja boraca i invalida kandidovali su Hasana Handžića, a za Ministarstvo energije, rudarstva i industrije kandidat je Adis Bubalo, koji se ranije bavio rukovodećim pozicijama u Elektroprivredi BiH.

(NAP) 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...