RIGOROZNE KAZNE: U ovim državama su najčešći saobraćajni prekršaji najskuplji; U Norveškoj ćete platiti 850 eura za...

(...) telefoniranje u vožnji.

  • Auto

  • 30. Mar. 2023  30. Mar. 2023

  • 2

Ako vozite samo 20 km/h više od ograničenja, to će vas na sjeveru Europe stajati čak 585 eura.

Prvi od niza primjera dolazi iz Norveške, gdje se svako prekoračenje brzine strogo kažnjava. Primjerice, isto prekoračenje u Švedskoj ćete platiti 215 eura, a u Finskoj 200 eura, dok će prema jugu taj iznos padati. Ali pritom postoje velike razlike, pa će tako i Talijani uzeti 175 eura, dok će vam njemačka policija naplatiti "tek" 60 eura, izdvaja njemački ADAC. 

Kad je, pak, u pitanju nepropisno parkiranje, opet je opasno na sjeveru Europe. U Italiji platit ćete 45 eura, u Austriji i manje - 20 eura, a u Poljskoj čak 110 eura. Najmanje ćete platiti u Njemačkoj, tek oko 10 eura, piše Revija HAK. 

Bez obzira na iznos kazne, alkohol i vožnja nikako ne idu zajedno. Opasnost je velika, a u slučaju da vas uhvate, kazne su itekako rigorozne.

Tako u Italiji s 1.5 promila možete ostati bez auta, a isto vam se smiješi i u Danskoj ako zaglibite s bar 2 promila. 1.0 promila u krvi dovoljno je da u Švedskoj završite u zatvoru na mjesec dana, dok vas Španjolci za 1.2 promila mogu zatvoriti na do tri mjeseca. 

Konačno, tu je i vrlo opasno telefoniranje u vožnji. Norvežani se opet izdvajaju kaznom od čak 850 eura, dok će vas Nizozemci sankcionirati s i dalje nezanemarivih 380 eura. Španjolska policija kažnjava vozače u ovom prekršaju s 200 eura, talijanska sa 165, a u Njemačkoj je kazna 100 eura. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...