HARIS ZAHIRAGIĆ "IMPRESIONIRAN" FORMIRANJEM VLASTI: "Osmorka se sama 'poklala' oko svojih imena"

Prvo je, komentarišući prijedloge ministara, kazao da je uvijek bio stava da se Osmorka nikada neće usaglasiti i da bez obzira na to što, kaže formalno ne mogu formirati Vladu FBiH, da se nikada i inače ne bi mogli dogovoriti.

  • Politika

  • 30. Mar. 2023  

  • 4

Delegat SDA u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine Haris Zahiragić se obratio medijima nakon okončane sjednice Doma te, između ostalog, poručio da je njegov prijedlog da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poništi svoju odluku o izmjeni Ustava FBiH iz oktobra čime bi se okončala trenutna kriza oko formiranja vlasti u FBiH. Osvrnuo se i na predložene kandidate za ministre u novoj Vladi FBiH rekavši da se Osmorka sama "poklala" oko svojih predloženih imena.

Prvo je, komentarišući prijedloge ministara, kazao da je uvijek bio stava da se Osmorka nikada neće usaglasiti i da bez obzira na to što, kaže formalno ne mogu formirati Vladu FBiH, da se nikada i inače ne bi mogli dogovoriti.

“Mislim da će se ova situacija raspetljati na način da će usijane glave koje imaju po 20.000 – 30.000 glasova napokon shvatiti da se rezultati izbora moraju poštovati i da Dragan Čović uz svu njegovu želju da na vlast dovede one koji ispunjavaju njegove želje, na njihovu žalost fali im puno glasova i morat će to na kraju shvatiti. Mislim da će vlast naravno činiti stranke koje participiraju u izvršnoj vlasti u Federaciji BiH već više od mjesec dana. Dakle, rukovodstvo Federacije BiH je šef izvršne vlasti i mi to imamo, a Vlada FBiH se izvodi iz tog rukovodstva. Ova priča oko mandatara koju uporno ponavljaju kažem da nije tačna jer u Ustavu jasno piše da je potpredsjendnik FBiH isto kao i predsjednik šef izvršne vlasti”, kazao je Zahiragić.

Kazao je da bi Schmidtovo nametanje novih izmjena izbornog zakona i Ustava FBiH koji se najavljuje, a riječ je o dijelu u kojem se govore da će kantoni odlučivati, značilo de facto treći entitet, koji bi bio početak trajnog narušavanja i dezintegracije Bosne i Hercegovine.

“Pokušava se nekako sa najradikalnijim rješenjima izaći u javnost kako bismo mi eventualno prihvatili nešto manje. Kao građanin podržavam sutrašnje proteste pred OHR-om i izaći ću na njih. Kada govorimo o izmjenama, zašto gospodin Schmidt sasvim elegantno ne poništi ono što je donio. Evo ja mu to kao, Haris Zahiragić, delegat u klubu Bošnjaka Doma naroda kažem. To nam ne bi odgovaralo, SDA bi izgubila kontrolni paket, ali ja ga lično pozivam da poništi svoje odluke”, istakao je.

Zahiragić navodi da ipak ne vjeruje da to Schmidt želi uraditi.

“Jer je on te amandmane i izjave pisao zaejdno sa OHR-om u sagalsnosti sa pojedinim ambasadama, Zagrebom i Zapadnom Hercegovinom. Svako novo nametanje koje ide u prilog HDZ-u će biti indikativno i to će prijeći mjeru demokratskog ukusa. Neka uradi to, ili neka ode korak dalje i poptuno ukine Dom naroda, neka parlamentarna većina formira vladu, ja ću dići dvije ruke ako treba za to”, naglasio je Zahiragić.

Komentarisao je i to što je Aljoša Čampara iz NiP-a rekao da bi trenutno predložena imena za ministre Vlade FBiH bila u opticaju i da je SDA sa SDP-om i HDZ-om u vlasti.

“Čampara je to rekao možda u svoje ime zato što je to adio s tim strankama dok je bio u SDA pa su to vjerovatno sada prenijeli u NiP i u Trojku. SDA njih nije napala za njihova imena, nismo ni počeli, oni su se sami ‘poklali’ oko svojih imena. To je jedan hibridni, neodrživi projekt kojeg međunarodna zajednica drži na steroidima”, Zaključio je Zahiragić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...