HOĆE LI I ON MORATI SJEDITI NA DVIJE STOLICE: Protiv SDP-ovog kandidata za ministra policije FBiH Almina Hopovca podignuta optužnica

Optužnica se, nezvanično, odnosi na slučaj iz prošle godine kada je po naredbi Općinskog suda u Bihaću od 9. februara 2022. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva, SIPA izvršila pretres u Ministarstvu obazovanja USK, na čijem je čelu bio Hopovac.

  • Vijesti

  • 30. Mar. 2023  

  • 2

Almin Hopovac, SDP-ov kandidat za ministra u budućoj federalnoj vladi, bio je pod istragom nadležnih organa u Unsko-sanskom kantonu i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a sada je ta istraga kulminirala i zvaničnim optuženjem. 

Protiv Hopovca je i zvanično podignuta optužnica, potvrđeno je danas Faktoru u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona. On se tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Optužnica se, nezvanično, odnosi na slučaj iz prošle godine kada je po naredbi Općinskog suda u Bihaću od 9. februara 2022. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva, SIPA izvršila pretres u Ministarstvu obazovanja USK, na čijem je čelu bio Hopovac.

Tokom pretresa izuzeta je izuzeta dokumentacija, kako su mediji tada javili, u cilju istrage protiv ministra Almina Hopovca za kojeg su postojali osnovi sumnje da je zloupotrijebio položaj i nije sa rukovodeće funkcije razriješio uposlenika Ministarstva Damira Redžića, što je naloženo presudom u slučaju "Vozač".

- Navedenu istražnu radnju Tužilaštvo provodi zbog postojanja osnova sumnje da je ministar u Vladi USK protivno pravosnažnoj presudi Općinskog suda u Bihaću kojom je Damiru Redžiću izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva aktivnosti i funkcije na rukovodećim pozicijama upravo u tom Ministarstvu rasporedio na rukovodeće poslove a potom i posljednjim rješenjem prenio ovlaštenja u rukovođenju koja su iz nadležnosti Ministarstva - kazali su tada iz Tužilaštva USK.

Redžić, zbog kojeg se vodila istraga protiv Hopovca, jedan je od trojice uhapšenih u oktobru 2020. godine, koje je Tužilaštvo teretilo da su namještali polaganje vozačkih ispita.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...