AMERIKA NA NOGAMA: Nakon podizanja optužnice protiv Donalda Trumpa oglasio se i očajni bivši predsjednik SAD-a -"Ovo će se Bidenu obiti o glavu..."

CNN piše da će ovakva odluka izazvati šokove u cijeloj zemlji i gurnuti američki politički sistem u neistražene vode.

  • Svijet

  • 31. Mar. 2023  

  • 2

Velika porota na Manhattanu donijela je odluku da se protiv Donalda Trumpa podigne optužnica, objavili su svi američki mediji. Ovo je prvi put u povijesti da se jedan sadašnji ili bivši američki predsjednik mora suočiti s kaznenim progonom.

Razlog podizanja optužnice je isplata tajnog novca i zataškavanja slučaja koji uključuje i porno glumicu Stormy Daniels. Cijela istraga bila je fokusirana na isplatu od 130.000 dolara koju je Michael Cohen, Trumpov bivši odvjetnik, platio zvijezdi ‘filmova za odrasle‘ Stormy Daniels u posljednjim danima Trumpove kampanje 2016. godine. Trump je navodno imao aferu s glumicom dok je bio u braku s Melanijom i cijeli slučaj pokušao je zataškati.

CNN piše da će ovakva odluka izazvati šokove u cijeloj zemlji i gurnuti američki politički sistem u neistražene vode. Također, ovo je vjerovatno posljednji ekser u sanduk Trumpovog nastojanja da ponovno krene u utrku za američkog predsjednika.

Optužbe, proizašle iz istrage koju vodi demokratski okružni tužitelj Manhattana Alvin Bragg, mogle bi preoblikovati predsjedničku trku 2024. godine. Trump je ranije rekao da će nastaviti kampanju za nominaciju Republikanske stranke ako bude optužen za zločin.

Konkretne optužbe još nisu poznate, a optužnica će vjerovatno biti objavljena u narednim danima, piše New York Times. Trump će u tom trenutku morati otputovati na Manhattan radi uzimanja otisaka prstiju i druge obrade.

Braggov ured i odvjetnik koji zastupa Trumpa nisu za sada komentirali navode.

Trump (76) tražio je reizbor 2020., ali ga je porazio demokrat Joe Biden.

Trump je lažno tvrdio da je izgubio od Bidena zbog izborne prijevare i nazvao je istragu koja je dovela do njegove optužnice "političkim lovom na vještice".

RUPA U ZAKONU

Ne postoji niti jedna odredba u američkom zakonskom okviru koja bi mu zabranila predsjedničku kandidaturu, osim ako on sam ne odustane od utrke. Štaviše, Ustav SAD-a definira samo tri kriterija za svakog predsjedničkog kandidata; moraju biti rođeni u SAD-u (i time biti državljani SAD-a), stariji od 35 godina te imati prebivalište u SAD-u najmanje 14 godina.

To je teorija. U praksi, nemoguće je predvidjeti kako će se nečija presuda odraziti na sentiment među biračkim tokom i hoće li optuženi predsjednički kandidat moći sudjelovati u terenskoj kampanji koja se do sada smatrala ključem svake izborne pobjede.

OGLASIO SE I OČAJNI TRUMP

"Ovo je politički progon i miješanje u izbore na najvišem nivou u historiji. Od vremena kada sam se spustio niz zlatne pokretne stepenice u Trump kuli, pa čak i prije nego što sam položio zakletvu kao vaš predsjednik Sjedinjenih Država, radikalne lijeve demokrate - neprijatelj vrijednih muškaraca i žena ove zemlje - bili su uključeni u lov na vještice kako bi uništili pokret Učinimo Ameriku ponovo velikom", rekao je Trump u svom obraćanju nakon što je Velika porota glasala je za podizanje optužnice protiv njega.

„Demokrate su lagale, varale i krale u svojoj opsesiji pokušavajući da ‘dobiju Trumpa’, ali sada su uradili nezamislivo – optužili potpuno nevinu osobu za čin očiglednog miješanja u izbore“, rekao je Trump i nastavio:

„Nikada prije u hstoriji naše nacije to nije učinjeno. Demokrate su varale bezbroj puta tokom decenija, uključujući špijuniranje moje kampanje, ali iskoristi pravosudni sistem da kazni političkog protivnika, koji je slučajno predsjednik Sjedinjenih Država i vodeći republikanski kandidat za predsjednika, nikada se prije nije dogodilo“.

Bivši predsjednik SAD- je optužio Georga Sorosa da je lično odabrao i financirao tužioca i kazao da je to sramota.

„Umjesto da zaustavi talas kriminala bez presedana koji je zahvatio New York, on radi prljavi posao Bidena, ignorirajući ubistva, provale i napade koje bi trebao budite fokus“, naveo je Trump.

Trump dodaje da vjeruje da će se ovaj „lov na vještice obiti Bidenu o glavu“.

„Svi to mogu vidjeti. Dakle, naš pokret, i naša stranka – ujedinjena i jaka – će prvo pobijediti tužioca, a onda ćemo pobijediti Bidena, i zbacićemo sve ove pokvarene demokrate s položaja, tako da ćemo ponovo učiniti Ameriku velikom“, zaključio je Trump.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...