POBUNA U MOSTARU: Teške optužbe na račun gradonačelnika Kordića -"Riječ je o tajkunizaciji..."

Postavlja se pitanje kome se daju koncesije na 30 godina ako to mreža ne može podnijeti.

  • Društvo

  • 31. Mar. 2023  

  • 1

U mostarskim naseljima Miljkovići i Kozica planirana je izgradnja mega solarnih elektrana snage 231 megavat. Federalno ministarstvo prostornog uređenja dalo je načelnu urbanističku saglasnost za izradu kompanijama iz Mostara, dok je Gradsko vijeće Mostara na posljednjoj sjednici bilo saglasno za dodjelu koncesija investitorima, što je dovelo do nezadovoljstva lokalnog stanovništva.

Suglasnost Gradskog vijeća Mostara i ranije Federalnog ministarstva zabrinuli su građane, koji tvrde da ih dosad niko nije konsultovao o projektu, pa su hitno zatražili sastanak sa čelnicima Grada. Za njih bi jedino zadovoljavajuće rješenje bilo odustajanje od gradnje solarnih elektrana.

Građani nisu za kompromis.

"Budući da se lokalno stanovništvo konkretno bavi stočarstvom, a ovom investicijom bi egzistencija bila ugrožena lokalnom stanovništvu. Ovo je udarac na najsiromašniji dio stanovništva. Gradonačelnik je objasnio u kojoj je to fazi i kakvim investicijama se radi. Mi smo suglasni da ne želimo takve investicije u blizini", kaže mještanin Mario Ćosić.

"Nećemo dozvoliti da se grade solari u našoj mjesnoj zajednici. Gradonačelnik je to tražio, uz uslov da se to malo odmakne. Nećemo pristati na bilo kakve uvjete i nikako nećemo solare u našoj mjesnoj zajednici", kaže Ilija Martinović iz Mjesne zajednice Miljkovići. 

Objekti bi, prema riječima gradonačelnika Mostara, bili građeni na način da nikoga ne ugroze, jer je stanovništvo za Gradsku upravu, kako je poručio, važnije i od investicija.

"Mislim da smo dosta nekakvih otvorenih pitanja i njihovih nedoumica ovaj čas razjasnili, dogovorili se da ćemo ostati u komunikaciji. Ono što mogu biti sigurni je da ova Gradska uprava vodi brigu prvenstveno o građanima, ali i o investitorima koji su dobro došli i jako su nam bitni. Te dvije stvari trebamo pomiriti, to je ključ uspjeha", govori Kordić. 

Niz je razloga zbog kojih su građani s druge strane, složni da njihova mjesna zajednica nije idealna za gradnju postrojenja. Tvrde i da je kompletan proces pokrenut samo da bi se udovoljilo šačici pojedinaca.

Ja smatram i moje mišljenje je da se radi o tajkunizaciji. Imamo problem u BiH trenutno - nemamo limita za izdavanje dozvola za proizvodnju električne energije, s tim da su iz Elektroprenosa poručili da su limitirani s priključcima. Postavlja se pitanje kome se daju koncesije na 30 godina ako to mreža ne može podnijeti.

"Investicija je vrijedna 300 miliona maraka. Zanimljivo je da je istog dana kada je zasjedalo Gradsko vijeće Mostara, Vlada Hercegovačkoneretvanskog kantona donijela odluke o koncesiji za stotine hektara zemlje u Miljkovićima i na Kozici", kaže mještanin Ćosić.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...