POTRESNI DETALJI AVIONSKE NESREĆE U PULI: Njemački bračni par izgorio u požaru nakon pada letjelice (FOTO)

Radi se o avionu slovenskog proizvođača letjelica Pipistrel, koji je svjetsku slavu stekao proizvodnjom ultra lakih aviona te aviona na električni pogon. 

  • Regija

  • 31. Mar. 2023  

  • 0

Dvije su osobe poginule u padu malog privatnog aviona njemačke registracije u petak u 12,30 sati, prilikom njegovog polijetanja iz pulske Zračne luke, a kako se neslužbeno doznaje, radi se o njemačkom bračnom paru. 

Kako se neslužbeno saznaje, njemački bračni par je putovao za Ljubljanu. Isto tako, doznaje se da su izgorjeli u požaru koji je zahvatio sportski avion. Po dojavi o nesreći oko 12.30 sati na teren su izašle dvije ekipe hitne pomoći. Stigli su u rekordnom roku od osam minuta, no nažalost muškarac i žena su preminuli. 

Još se ne zna zašto je do nesreće došlo, s koje visine je avion pao i šta je zakazalo. Po olupini se vidi da je avion zapaljen. Ne zna se još ni je li riječ o starijim ili mlađim osobama koje su bile u avionu i ko je njime upravljao. Oko aerodroma trenutno patrolira policija. 

U Zračnoj luci Pula svi su šokirani događajem jer je to prvi put da se uopće dogodila nesreća sa smrtnim ishodom. 

"Koliko god se trenirate za slučaj da se tako nešto dogodi, stvarnost je jedna, a teorija druga priča, kazala je glasnogovornica Zračne luke Pula Tiziana Cvek. Dodala je da su svi letovi otkazani do 22 sata i da se trenutno čekaju službena lica  Agencije za istraživanje zrakoplovnih nesreća.  

Kako piše Dnevnik.hr avion koji je bio marke Pipistrel. Radi se o avionu slovenskog proizvođača letjelica Pipistrel, a koji je svjetsku slavu stekao proizvodnjom ultra lakih avionate aviona na električni pogon.  

Vlasnik i direktor Ivo Boscarol je prvi u tadašnjoj državi dobio privatnu licencu za proizvodnju aviona. Prva ultralaka letjelica s kontrolom težine "Ajdovščina" koju su dizajnirali Boscarol i Bojan Sajović poletjela je 1989. godine.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...