KOMENTAR BIVŠEG UKRAJINSKOG AMBASADORA: "Rusija preuzima predsjedavanje u Savjetu bezbjednosti UN-a, i to nije smiješno"

To će biti težak udarac na Ujedinjene nacije koje će morati slušati cijeli mjesec ratnohuškačku moskovsku propagandu na zasjedanjima samog glavnog organa UN.

  • Evropa

  • 01. Apr. 2023  01. Apr. 2023

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je u zvaničnu posjetu Kijevu predsjednika Kine Xi Jinpinga.

Nakon samog početka ruske invazije na Ukrajinu Kijev je inicirao direktne pregovore sa Kinom, ali je Peking svaki put pokušavao zaobići ovu temu.

Mogućnost obavljanja makar telefonskog razgovora između dva predsjednika uvijek se smatrala u Kijevu kao važna opcija.

Poslije toga, kada je Peking izašao u međunarodnu javnost sa mirnom inicijativom o završetku rata u Ukrajini, Kina bi trebalo da obavi razgovore ne samo sa ruskom stranom nego i ukrajinskom.

Ako do toga ne dođe postaju apsolutno sumnjivi napori kineske strane u pravcu postizanja pravednog mirnog rješenja saglasno međunarodnom pravu, normama i principima Statuta UN, gdje je Kina stalni član Savjeta bezbjednosti, a Ukrajina zemlja osnivač ove međunarodne organizacije globalnog karaktera.

Tako bi eventualna posjeta Ukrajini od strane predsjednika Kine bila konstruktivan potez u mogućnosti realizacije ideja, koje ima kineski plan od 12 tačaka.

Već ogromna količina svjetskih lidera boravila je u Kijevu tokom ruske invazije i tu nema ništa strašno.

Kijev je spreman detaljno ne samo da razmotri nego i raspravlja o svim komponentama ovog plana.

Osim toga Kijev će biti u mogućnosti da predstavi kineskoj strani svoju detaljnu viziju završetka rata u Ukrajini.

Peking kao i Kijev dosljedno se drži principa teritorijalne cjelovitosti i sprječavanja kršenja režima neširenja nuklearnog naoružanja.

Očekuje se odluka kineske strane na poziv oficijelnog dolaska u Kijev predsjednika Sija. 

A zasad u Peking idu u oficijelnim posjetama predsjednik vlade Španije Pedro Sanchez, a takođe zajednički predsjednica Evropske Komisije Ursula von der Leyen i francuski šef države Emmanuel Macron.

Kina može odigrati svoju vrlo važnu konstruktivnu ulogu u završavanju krvavih ratnih sukoba u Ukrajini i postizanju pravednog mira.

Peking ima za to kapacitet i vidjećemo da li ima realnu želju osim dobrih namjera.

Svi dobro biblijski znamo da put građen od dobrih namjera vodi samo u pakao. A sa kojim „dobrim“ namjerama je Vladimir Putin dao naredbu za stacioniranje ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja u Bjelorusiji možemo čak i da ne nagađamo nego da budemo sigurni.

Opet ucjena Ukrajine i njenih zapadnih saveznika.

Da li je ovaj potez Kremlj preliminarno uskladio sa Pekingom ćemo saznati odmah poslije pregovora spomenutih evropskih lidera sa kineskim političkim rukovodstvom. Ako Moskva djeluje na svoju ruku onda je to jedna stvar, ali ako je preliminarno usuglasila ovaj korak sa Pekingom to je sasvim drugo.

Ipak u završetku oficijelne posjete Moskvi predsjednici Kine i RF potpisali su zajedničku izjavu gdje su tražili od međunarodne zajednice pridržavanje principa neširenja nuklearnog oružja u svijetu. 

Za dva dana Vladimir Putin to je drsko povrijedio kad je odlučio da smjesti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji.

Ministar odbrane RF Sergej Šojgu upozorio je da će municija sa osiromašenim uranijumom, koju Velika Britanija planira da pošalje Ukrajini, ozbiljno negativno uticati na zdravlje ukrajinskih vojnika koji je budu koristili.

Zato je Putin odlučio da kao kontra mjeru za poboljšanje zdravlja bjeloruskih vojnika stacionira u njihovoj zemlji taktičko nuklearno oružje.

Pri tome municiju sa osiromašenim uranom ruska vojska već je odavno koristila u bitkama sa ukrajinskim vojnicima. I to Moskvi nikako nije smetalo.

Kina takav potez Kremlja sa zakašnjenjem deklarativno nije prihvatila, ali i ne osudila.

Sada svi žele da znaju ima li tu tajnog ugovora Kine i RF ispod stola u zajedničkom kršenju postojećih osnova međunarodnog poretka.

To bih bio izazov za cijeli demokratski svijet i čitavu međunarodnu javnost.

Ukrajinska strana inicirala je saslušanja u Savjetu Bezbjednosti (SB) UN o provokativnom postupku Moskve i ona će biti ovih dana. 

Ali od prvog aprila o.g. na međunarodni dan smijeha, Ruska Federacija preuzima predsjedavanje u SB UN. I to nije smiješno.

Zemlja agresor će u mnogom odlučivati o agendi razmatranja pitanja rata i mira na čitavoj planeti.

To će biti težak udarac na Ujedinjene nacije koje će morati slušati cijeli mjesec ratnohuškačku moskovsku propagandu na zasjedanjima samog glavnog organa UN.

Moskva je na nezakoniti način preuzela mjesto SSSR kao člana UN i stalnog člana SB UN krajem decembra 1991. Tada nije bila ispoštovana procedura učlanjenja RF u UN kako to predviđa Statut organizacije.

U UN prema Statutu primaju se samo mirne zemlje, a RF vojno je napala Ukrajinu, granatira mirne gradove, masovno ubija ukrajinske civile i krade djecu.

Za 400 dana rata ruska vojska izgubila je 173 hiljade vojnika, 306 borbenih aviona, 291 helikopter, 3610 tenkova, 7 hiljada borbenih blindiranih vozila, 2680 jedinica artiljerije. Tako bi bilo vrlo problematično primiti RF u UN.

Zato Rusija produžava bahato i drsko sjeđenje u UN, na stolici člana Organizacije koja njoj ne pripada.

Tako ćemo početak predsjedavanja RF u SB UN primiti sa smiješkom, samo još ne znamo kako ćemo završiti ovaj mjesec april.

Vrlo čudno kad će Zločinac odlučivati o svojim Zločinima. Ranije još to nije viđeno.      

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...