SERWER OTVORENO: "Zašto Amerikanci kažnjavaju Izetbegovića i Kurtija, a podržavaju Vučića i Čovića" (VIDEO)

"Ja ne znam zašto im je Bakir Izetbegović bio bolja meta od Dodika", ocijenio je Serwer. 

  • Vijesti

  • 01. Apr. 2023  

  • 16

Profesor u Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta "Johns Hopkins" Daniel Serwer šokirao je večeras Senada Hadžifejzovića svojom analizom za FACE televiziju zašto Amerikanci ne podržavaju više SDA i Bakira Izetbegovića, te zašto su se okrenuli drugim političkim opcijama. 

"Što se tiče Izetbegovića, ja zaista ne znam kako o tome razmišljaju u američkoj vladi. Ne poznajem Bakira Izetbegovića. Samo smo se kratko par puta sreli. Ono što mislim da je zanimljivo u trenutnom američkom stavu je što im se očito ne sviđaju ljudi koji pokazuju nezadovoljstvo američkom politikom. Tako da vidite to sa Kurtijem na Kosovu, vidite to sa Izetbegovićem u BiH. Vučić i Čović izbjegli su američku kritiku potpuno po pitanju korupcije. Nevjerovatno je to kad razmislite", potcrtao je Serwer. 

Prema njegovoj ocjeni, u ovom trenutku Washington je odlučio da bude u prijateljstvu s ljudima koji podržavaju njihove poteze.  

"Svako ko pokazuje bilo kakvu naznaku da bude malo nezavisniji u razmišljanju, odmah krenu priče. Slušajte Albina Kurtija. Prije što je govorio, to je bilo tačno. To je bila Trumpova administracija. Manje je toga u ovoj administraciji", spominje Serwer.  

Zaključio je da su Amerikanci trebali Dodika davno otjerati.  

"Ja ne znam zašto im je Bakir Izetbegović bio bolja meta od Dodika", ocijenio je Serwer. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...