VOŽD IZ LAKTAŠA IDE DO KRAJA: Dodik uskoro sprema nešto još gore od kriminalizacije klevete...

Predsjednik Udruženja Restart Srpska Stefan Blagić upozorava na nekoliko spornih stvari koje su jako bitne: “Kvalifikacije oko stranih agenata, etiketiranje… Može doći do određene kolizije”.

  • Politika

  • 03. Apr. 2023  

  • 1

Nakon pokretanja procedure izmjena Krivičnog zakona, a koje se odnose na klevetu, vlasti RS-a sada idu dalje. U planu je još jedan - zakon o nevladinim organizacijama. Cilj mu je brojne nevladine organizacije u tom entitetu koje se finansiraju putem grantova međunarodnih organizacija ili ambasada obilježiti i tretirati kao strane agente. Jesu li ovo pokušaji vlasti RS-a da uguše svaku kritiku?

Vlasti RS-a neće odustati od donošenja zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, kojim bi kao strane agente trebalo označiti organizacije koje imaju finansijsku podršku stranih subjekata. Štaviše, Vlada je, nakon najava entitetskog predsjednika, utvrdila nacrt tog zakona na istoj sjednici kada je donijela i odluku o prekidu odnosa sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

„Mi smo to pokušali 2018. godine. Mi smo to zaustavili zbog intervencija EU-a koje su bile snažne. Sada ni EU to ne može da zaustavi. Vidim da su oni uputili komentare oko svega toga, a taj isti zakon oni spremaju za EU. Amerikanci kažu - mi smo ga donijeli 1938., ali ne preporučujemo da ga drugi donose“, kazao je Milorad Dodik (SNSD).

Resorni ministar Miloš Bukejlović (SNSD) kaže da je cilj novog zakona transparentniji rad neprofitnih organizacija: „Novim zakonom se predviđa njihova obaveza da svoje finansijske tokove koji se odnose na iznos koji im je doznačen, naznaku uplatioca, kao i način utroška sredstava, šalju polugodišnje i godišnje izvještaje Ministarstvu pravde da bi se vršio nadzor.

Nacrt zakona nije objavljen na stranici Ministarstva, ali je nekako našao put do javnosti. Iz nevladinog sektora kažu - nisu protiv kontrole, posebno jer organizacije dostavljaju finansijske izvještaje APIF-u i drugim kontrolnim organima. Napominju - ovo je još jedan oblik sukoba sa neistomišljenicima.

“Nekoliko mjeseci se stvarila jedna takva atmosfera da se NVO, mediji i aktivisti stavljaju pod jednu stigmu etiketiranjem”, kaže za FTV Ivana Korajlić, izvršna direktorica transparency internationala u BiH.

Predsjednik Udruženja Restart Srpska Stefan Blagić upozorava na nekoliko spornih stvari koje su jako bitne: “Kvalifikacije oko stranih agenata, etiketiranje… Može doći do određene kolizije”.

Ovo nije prvi put da Dodik pokušava diciplinovati nevladin sektor i civilno društvo i to je nastavak udara na aktiviste i novinare, smatra politička analitičarka Tanja Topić: “Mislim da u pozadini svega stoji jedan izrazito neprijateljski stav koji se prenosi na cjelokupno društvo, prema međunarodnim organizacijama koje su povezane sa zemljama Zapada. Ljudi koji rade za te organizacije su zadnjih deset godina stigmatizovani kao strani plaćenici, strani agenti i domaći izdajnici”.

Iz nevladinog sektora napominju da se političke stranke i vlast ponašaju licemjerno jer strani donatori finansiraju ogroman broj projekata koji se provode u saradnji baš sa entitetskim vlastima. Iz Restarta zbog toga rade na pripremi novog zakona koji će uputiti u parlamentarnu procedure, a kojim bi sve javne institucije koje također primaju novac iz vana dobile isto oznaku da su strani agenti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...