I SVI ŠUTE: Ako su stranci tražili kaznu za Novalića to je najteži udar na vladavinu prava i demokratiju

Ono što nam pod 'krinkom demokratizacije društva' serviraju u BiH, daleko je od zapadne demokracije koju oni žive i provode u svojim zemljama.

  • Politika

  • 03. Apr. 2023  03. Apr. 2023

  • 9

U Mišljenju Evropske komisije za BiH, objavljenom u maju 2019. godine, među četrnaest ključnih preporuka, reforma pravosuđa je posebno naglašena. Od tada četiri godine pakla u kojem podobni, a nikako sposobni upravljaju pravosudnim institucijama, dok je prava i pravde u Bosni i Hercegovini sve manje. Više niko ne vjeruje u pravosuđe, osim naravno ako određene presude politički milo zvuče! Da katastrofa bude veća, javnost o određenim presudama sazna prije nego što li sudija javno pročita odluku sudskog vijeća. Posljednji takav slučaj je i u predmetu 'Novalić i drugi'. 

Nedostatak posvećenosti vladavini prava, fundamentalni je problem Bosne i Hercegovine, naveo je to u svom specijalnom izvještaju, objavljenom početkom decembra 2019. godine u Briselu, Reinhard Priebe, nezavisni pravni stručnjak, njemački sudija, koji je radio u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji na unapređenju pravosudnog sistema. U dokumentu na dvadeset pet strana ukazao je na zabrinjavajuće nedostatke. 

Sa svakom tačkom bi se pojedinačno mogao složiti svaki građanin Bosne i Hercegovine, ali je također svima jasno da iza pravosuđa u BiH, tačnije kadrova koji tamo sjede stoji i podrška međunarodne zajednice, posebno Ambasade SAD-a, koja je npr. dala punu podršku imenovanju Milanku Kajganiću, iako je potpuno jasno bilo da su procedure prekršene. A, onda su i u VSTV-u zaboravili na pravilnike. 

I sada se javno čude zašto Kajganić ne podiže optužnice protiv negatora genocida. 

"Nedostatak povjerenja u pravosuđe je posebno izražen u pitanju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Građani, pa čak i članovi pravosudne zajednice, često gledaju na VSTV kao na centar moći bez odgovornosti u rukama osoba koje služe interesima mreže političkog pokroviteljstva i uticaja", navodi se u Pribeovom izvještaju.

I ovo je potpuno tačno, ali opet taj isti Halil Lagumdžija nije želio priznati da postoji pritisak stranaca za imenovanje Kajganića već je demantirao navode medija da su pritisci postojali. Mogao bi Pribe dodati da su pravosudni čelnici uz političku mrežu pokrovitelja ovisni i o željama ambasada u Bosni i Hercegovini. 

Jer kako drugačije, osim potpune zavisnosti, gledati na situaciju u kojoj smo saznali i prije nego je Sud izrekao presudu da će premijer FBiH Fadil Novalić biti osuđen, da će osloboditi Jelku Milićević, a onda iskoristiti euforiju i dan kasnije imenovati Vladu FBiH bez saglasnosti Refika Lende

Ovo je, prema informacijama Istrage, plan Trojke i HDZ-a BiH u čiju su realizaciju uključeni i dijelovi Međunarodne zajednice.

Niko iz međunarodne zajednice nije komentirao ove navode, neće ih ni komentirati, šuti i 'objektivna' javnost, politika ne shvatajući da sutra oni mogu biti ti na mjestu Novalića...

Ono što nam pod 'krinkom demokratizacije društva' serviraju u BiH, daleko je od zapadne demokracije koju oni žive i provode u svojim zemljama.

Osman Mulahalilović, bivši sudija, nekadašnji tužilac danas advokat ističe da ukoliko je tačno da su ambasadori pojedinih država vršili pritisak na sud u slučaju Novalić i drugi, onda je to do sada najteži udar na vladavinu prava i demokratiju.

„Strani ambasadori nam mijenjaju ustav, formiraju vladu, sada su počeli i donositi presude. Značili to da su i do sada strani ambasadori 'donosili presude'. Je li to ta vladavina prava koju zagovaraju strane ambasade“, kazao je Mulahalilović.

Napominje da sigurno u svojim zemljama ne bi smjeli učiniti takvo što, jer bi završili u krivičnom progonu zbog ometanja pravde, piše Patrija.

„Ako je to tačno, Vlade tih zemalja, te ambasadore trebaju odmah opozvati, jer su suspendovali vladavinu prava i demokratiju, u maniru velikih diktatora“, kaže Mulahalilović.

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...