NA POMOLU NOVI VELIKI SKANDAL: Kako velika Hrvatica i još veća katolkinja Borjana Krišto zove papu Franju u Mostar, ne zna se propisno obući za posjetu Svetoj stolici... (FOTO + VIDEO)

Novi diplomatski skandal delegacije Bosne i Hercegovine, svi se pitaju - pa dokle više...

  • Vijesti

  • 03. Apr. 2023  03. Apr. 2023

  • 21

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto otišla je u službenu posjetu u Vatikan gdje se susrela sa papom Franjom. Borjani je posebno bilo drago što je njena delegacija primljena u Velikoj sedmici, kada papa Franjo vodi obrede uoči najvažnijeg katoličkog praznika Uskrsa.

Krišto je papi Franji čestitala na desetoj godišnjici pontifikata.

Izborni zakon za papu

Nije moglo proći a da Krišto, koja dolazi iz Čovićevog HDZ-a, nije spomenula papi Franji ograničene izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH koji trebaju rezultirati još većim cementiranjem etničkih podjela i koje trebaju osigurati da HDZ BiH uvijek bude na vlasti i da nikada ne može biti opozicija.

Kao da je papi Franji baš prioritet nekakav Izborni zakon u Bosni i Hercegovini pored svih drugih problema koji opterećuju katolike u svijetu.

Na kraju je Krišto pozvala papu Franju da posjeti Mostar, pošto je do sada papa uvijek dolazio samo u glavni grad Bosne i Hercegovine - Sarajevo.

No, i ova naizgled obična diplomatska posjeta domaćih zvaničnika Vatikanu, nije mogla proći bez skandala.

Kakvi političari predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u svijetu najbolje pokazuje primjer velike Hrvatice i još veće katolkinje Borjane Krišto koja nije znala ni propisno se obući za posjeti Svetoj stolici.

Došla u pantalonama

Krišto je kod pape Franje, kako se može vidjeti na slikama i videu ispod, došla u crnom odijelu sa pantalonama, bez pokrivene kose, što je grubo kršenje protokola. Ova bivša uposlenica Livno busa i Agro Livna, nije se udostojila ni pitati hercegovačke biskupe, da je upute kako se treba obući na prijem kod pape.

Da stvar bude gora, i ostale članice njene delegacije bile su također nepropisno obučene. 

Sedam kraljica

Prema protokolu Vatikana, žene nikada ne idu u posjetu papi u pantalonama.

alt

Jill i Joe Biden kod pape Franje, jasno se vidi kako je propisno obučena supruga predsjednika SAD-a (Foto: Getty Images)

Protokol zahtijeva dugu crnu haljinu s visokim dekolteom, dugim rukavima i crnim velom. Iz historijskih razloga, međutim, neke katoličke kraljice ili supružnici kraljeva tradicionalno su bile izuzete od korištenja crne boje. To je takozvana "privilège du blanc" (privilegija bijelog), posebna povlastica dodijeljena prema papinim kriterijima.

alt

Melania i Donald Trump kod pape Franje, ponovo se vidi kako supruga bivšeg predsjednika SAD-a je propisno obučena (Foto: Getty Images)

Trenutačno postoji samo sedam kraljica, princeza ili supruga kraljeva (ili kraljeva emeritusa) kojima je dodijeljena "privilegija bijelog": kraljica supruga Leticia od Španjolske, kraljica emeritus Sofia od Španjolske, kraljica Matilde od Belgije, kraljica Paola od Belgija, velika vojvotkinja Maria Teresa od Luksemburga, princeza Charlene od Monaka i princeza Marina od Napulja, kao članica kuće Savoja, piše Aleteia.

alt

Ovako trebaju biti obučene žene kada idu u posjetu papi (Foto: Getty Images)

Za žene se podrazumjeva da ramena i dekolte trebaju biti pokriveni. Haljine i suknje trebaju padati malo ispod koljena. Cipele trebaju biti zatvorene. Preporučuje se crni veo ili mantilla. Nakit treba biti diskretan, dodaje Aleteia u drugom tekstu.

Kod nekih članica Borjanine delegacije nakit je bio izražen što se može vidjeti u priloženom videu.

alt

Bivši predsjednik Ukrajine sa suprugom kod pape, jasno vidljivo kako žena treba biti obučena (Foto: Shutterstock)

Očito je Borjana svojim sastankom sa papom pokušala doći do jeftinih političkih poena, potpuno neupućena u protkol i u to kako se treba obući kada se ide na susret sa papom u Vatikanu.

Ford i Audi

Slobodna Bosna podsjeća svoje čitaoce da je najlegitimniji Hrvat na svijetu Dragan Čović, inače Borjanin stranački šef, imao svoju epizodu blama 2015. godine kada je u službenu posjetu Bosni i Hercegovini došao papa Franjo.

Naime on se sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo do Predsjedništva BiH vozio u Fordu Focusu, pokazavši da je skroman čovjek, ali to je valjda zasmetalo Čoviću, inače poznatom po neskromnosti (sjetit ćete se haciende u Mostaru zbog koje je korito rijeke Radobolje moralo biti izmijenjeno).

"Ja idem u Audiju A8 s aerodroma, papa ide u nekom tamo Fordu. Šta reći na to sve? To je nešto što bi nama morao biti nekakav motiv ako se bavimo politikom - da možemo politiku raditi i na drugačiji način", kazao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH nakon što je papa Franjo u zgradu Predsjedništva BiH stigao u Fordu Focusu.

"Boli me kada vidim da se svećenici ili časne sestre voze u najnovijim modelima automobila. Ne može se to raditi. Razumijem da je automobil potreba, ali on ne mora biti najnoviji. Kada budete kupovali automobil, razmislite samo koliko gladne djece ima u svijetu", kazao je papa Franjo u septembru 2013. godine.

Očito da Dragan Čović ovu poruku nije shvatio.

S.B.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...