TRUMP OD SVAKOG PROCESA PRAVI CIRKUS: “Preko 200 godina se ovako nešto nije dogodilo i to s razlogom”

Božo Kovačević kaže da će kazneni postupak tek pokazati jesu li optužbe politički motivirane ili nije.

  • Svijet

  • 04. Apr. 2023  04. Apr. 2023

  • 1

Bivši hrvatski ambasador Božo Kovačević i Stjepo Bartulica, član vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora, u Newsnightu su komentirali optužnicu koja je podignuta protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Ovakva pojava nije dobra za Ameriku. Preko 200 godina se ovakvo nešto nije dogodilo i to s razlogom. Američko pravosuđe dosad nikad nije postalo sredstvo za političke obračune s političkim protivnicima. Nedavno sam rekao da američko pravosuđe sve više liči na hrvatsko pravosuđe, gdje je to jedna uobičajena pojava. Imamo jedno teško naslijeđe iz prošlosti”, komentirao je Stjepo Bartulica.

Dodao je da dio pravnika od početka slučaja tvrdi da se Donald Trump preziva drugačije da sigurno ne bi došlo do suđenja.

“Nije dobro da se procesuira čovjeka, a ne kazneno djelo. Nije dobro što su pristaše pod dojmom da je ovo politički motiviran proces. Prema jednoj anketi, gotovo 70 posto Amerikanaca misli da je ovo politički motiviran proces. Mislim da ovo nije dobar presedan. Nadam se da će se smiriti strasti. Amerika se inače u posljednjih 15 do 20 se politički prilično radikalizirala”, kazao je Bartulica.

Božo Kovačević kaže da će kazneni postupak tek pokazati jesu li optužbe politički motivirane ili nije.

“Jesu li sudac i porota politički motivirani? Za tužitelja možemo pretpostaviti da je s obzirom na to da je pristalica Demokratske stranke. Nedvojbeno je da sama činjenica podizanja optužnice ima političke posljedice jer je optužena osoba političar. Može biti da je pokrenuto da bi se njemu našteti iako vidimo da je njemu učinjena korist”, dodao je Kovačević.

Kovačević podsjeća što je sve Trump radio kao predsjednik:

“Odbio je potpisati nalog za isplatu 300 milijuna dolara Ukrajini, o čemu je Kongres donio odluku. Potpis je uvjetovao time da Volodimir Zelenski njemu dostavi dokaze protiv Bidena. Trump je taj koji je imao namjeru zloupotrijebiti političku moć i pravosuđe u kampanji. To ne znači da nema osnova za optužbu protiv Bidenovog sina, ali Trump je kao predsjednik pokušao zloupotrijebiti svoj položaj.”

Kovačević ističe i da Trump od svakog procesa, čiji potencijalni ishod se njemu ne sviđa, pretvara u cirkus.

Bartulica poručuje da nastaje dojam da se Trumpa zaista proganja: “Neću suditi namjere svih aktera, ali dojam nije dobar.”

Oba gosta složila su se da je ovo suđenje podignulo rejting Donalda Trumpa.

“Podizanje optužnice je nedvojbeno mobiliziralo najvatrenije Trumpove pristalice i vrlo vjerojatno će mobilizirati i dio onih koji su se dvoumili oko toga kome od dvojice republikanskih kandidata dati glas”, kazao je Kovačević.

Komentirajući tri ozbiljne optužbe koje se još istražuju, bivši hrvatski veleposlanik ocijenio je da mu se dvije čine posebno ozbiljne:

“Ova za poticanje na državni udar i poticanje državnog službenika da lažira rezultate izbora. Ako sam dobro razumio taj razgovor je snimljen i nema dvojbe da predsjednik Trump to traži. Što se tiče poticanja na državni udar, gledali smo uživo prijenos i za mene tu nema dvojbe.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...