"OFANZIVNA GARDA" SPREMNA ZA KONTRAOFANZIVU: Osam jurišnih brigada Ukrajine čeka znak za napad na Ruse

U sastavu ofanzivne garde dejstvuje i brigada Azov.

  • Evropa

  • 05. Apr. 2023  

  • 0

Brigade ukrajinske "Ofanzivne garde" broje 40.000 vojnika. "Čelična granica" je jedna od osam novih jurišnih brigada.

Reuters piše da Ukrajina planira da koristi brigade sa ukupnim brojnim stanjem od 40.000 vojnika u toku kontraofanzive protiv ruskih oružanih snaga "u narednim nedjeljama ili mjesecima".

Novinari Reutersa su razgovarali sa jednim pripadnikom garde, koji je prije rata bio prevodilac i nije imao vojnog iskustva.

On kaže da je regrutaciji dobrovoljaca pomogla reklamna kampanja, kao i "nezaboravna imena jedinica".

Osim toga, ne postoje strogi zahtjevi za dobrovoljce: borbeno iskustvo nije neophodno, a garda u svoje redove prima i žene.

Šef MUP-a Ukrajine, Igor Klimenko, rekao je krajem marta da je osam brigada "Ofanzivne garde" MUP-a Ukrajine formirano i spremno za aktivna ofanzivna dejstva.

Ranije je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine počelo formiranje jurišnih brigada iz sastava vojske, policije i granične straže.

U sastavu ofanzivne garde dejstvuje i brigada Azov.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...