APRIL SUDBONOSNI MJESEC: Obilježena godišnjica borbi za oslobođenje Sarajeva 1945. - "I onda su desnom obalom protjerani Nijemci"

(...) do Marijin-Dvora, a u 5 sati ujutro zadnja njemačka jedinica je napustila Sarajevo prema Ilidži“.

  • Sjećanje

  • 05. Apr. 2023  

  • 0

April je sudbonosni mjesec za Sarajevo bio i 1945. godine. Na današnji dan tada su u borbama za oslobođenje Sarajeva kroz Višegradsku kapiju na Vratniku borci 16. muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade podržani grupama Narodnooslobodilačkog pokreta oslobodili Sarajevo.

„Borbe su nastavljene najviše prema Vijećnici, gdje su bili utvrđeni Nijemci, sa 4 tenka, nekoliko topova i teških mitraljeza. Do 5 sati ujutro trajale su žestoke borbe, a to što sam rekao za Vijećnicu, trebalo je Nijemce istjerati artiljerijom, Pero Kosorić je bio protiv toga – ne smije se Vijećnica oštetiti. I onda su desnom obalom protjerani Nijemci, do Marijin-Dvora, a u 5 sati ujutro zadnja njemačka jedinica je napustila Sarajevo prema Ilidži“, kazao je Ibrahim Čomić, predsjednik SABNOR-a KS-a

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić podsjeća kako su se ključne bitke za slobodu ondašnje države, desile se u BiH:

„Srce NOP-a, borbe, stradanja ali i žrtve naroda za slobodu bilo je u BiH. Negdje se to na drugi način ponovilo dosta godina kasnije, ali ja namjerno više govorim o slobodi iz 1945. nego o početku agresije 1992. - jer hoću da slavim slobodu, a ne stradanje“, navodi Federalna televizija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...