AMBASADOR IGOR KALABUHOV: "BiH je prijateljska zemlja Rusije"

On je istakao da “novo izdanje Koncepta spoljne politike Rusije ne uključuje tradicionalno spominjanje pojedinih država i karakteristiku veza sa njima, te je u osvrtu podsjetio da su složene i vidljive transformacije zadesile svjetsku politiku uz konstataciju kako ustaljene prakse interakcije između država prestaju da funkcionišu i ruše”.

  • Politika

  • 06. Apr. 2023  06. Apr. 2023

  • 8

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov rekao je da se u novom izdanju Koncepta spoljne politike Rusije polazi od toga da je BiH prijateljska zemlja, istakavši da se povoljni uslovi moraju iskoristiti.

Kalabuhov vjeruje da se takvi uslovi moraju iskoristiti kako bi se maksimalno ostvario potencijal u svim sferama bilateralne komunikacije koji postoji u odnosima između Ruske Federacije i BiH.

“Takva saradnja će nesumnjivo doprinijeti blagostanju naroda naših zemalja. Otvoreni smo za ravnopravan dijalog zasnovan na poštovanju, pragmatično jačanje uzajamno korisnih veza”, naveo je Kalabuhov u osvrtu pod nazivom “Novi odgovor na nove politike”.

On je istakao da “novo izdanje Koncepta spoljne politike Rusije ne uključuje tradicionalno spominjanje pojedinih država i karakteristiku veza sa njima, te je u osvrtu podsjetio da su složene i vidljive transformacije zadesile svjetsku politiku uz konstataciju kako ustaljene prakse interakcije između država prestaju da funkcionišu i ruše”.

Kao odgovor na kompleksne promjene na međunarodnoj areni, Kalabuhov je naveo da nastaju novi centri moći, čija je “nezavisna spoljna politika nespojiva sa sebičnim, mizantropskim namjerama SAD-a i njihovih satelita”.

On je naveo da se Zapad trudi da po svaku cijenu zadrži monopol na vlasti koju gubi, što dovodi do pojave sve novih žarišta, a da je početak “specijalne vojne operacije” u februaru 2022. godine, kako Rusija naziva invaziju na Ukrajinu, samo ubrzao te procese i “razotkrio pravo lice” svih predstavnika međunarodne zajednice i njihove pseudo-vrijednosti.

S obzirom na toliko drastične transformacije, Kalabuhov kaže da je Rusija bila primorana da ozbiljno preispita doktrinalne osnove svoje diplomatije.

Predsjednik Ruske Federacije Putin je 31. marta odobrio novi Koncept spoljne politike, koji odražava promjenu geopolitičke realnosti i uključuje niz noviteta.

Rusija će prema tom novom konceptu nastaviti da “brani pravo ruskog naroda na postojanje i slobodan razvoj”, ali to ne znači da se, kako je rekao Kalabuhov, odriče preuzetih međunarodnih obaveza, već su namjereni da ih se i dalje striktno pridržavaju.

“Međutim, važno je naglasiti da se od sada naša spremnost da poštujemo princip nedjeljivosti sigurnosti potvrđuje samo u odnosu na one države i organizacije koje pokazuju reciprocitet po ovom pitanju”, kazao je ruski ambasador.

Kalabuhov je istakao da je od posebnog značaja zaštititi suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet, te dodao i da se “Rusija ne izoluje od Zapada, ali je prinuđena da reaguje na agresivne korake”.

“S tim u vezi, smatramo da imamo pravo da poduzimamo kako simetrične, tako i asimetrične mjere kao odgovor na neprijateljske akcije protiv Rusije, da upotrebimo oružane snage kako bismo odbili ili spriječili oružani napad na Rusiju i njene saveznike”, navodi Kalabuhov.

(Srna/N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...