VOJNI ANALITIČAR IGOR TABAK: "Obje strane pokušavaju uočiti slabe tačke neprijatelja, sve priče o ofanzivi vode..."

(...) i do prestrojavanja ljudstva."

  • Evropa

  • 06. Apr. 2023  

  • 1

Vojni analitičar Igor Tabak gostovao je na N1 televiziji i među ostalim komentirao spekulacije o pripremi ukrajinske proljetne ofanzive.

"Najave o ukrajinskoj proljetnoj ofanzivi treba uzeti sa zrnom soli. Snježne padaline u Donbasu radikalno su razmočile teren i jasno je da sljedećih nekoliko tjedana velike ofenzive neće biti", kazao je Tabak.

Tabak je podsjetio i kako postoji dosta tačaka gdje su bojišnice gotovo na rubu gradova, poput Kremine ili Avdivke, koja je praktički prigradsko naselje Donjecka.

"Tamo su borbe statične već godinu dana. Kao i u Bahmutu, gdje su Rusi stigli još u jesen. To su, primjerice, mjesta koja manje ovise o prohodnosti jer se u njima ne koriste toliko vozila, nego pješaštvo", objasnio je vojni analitičar.

Tabak dodaje i da razlika u brojnosti ljudstva između Rusa i Ukrajinaca nije toliko velika koliko je, u korist Rusije, nesrazmjer vatrene moći i zračnih snaga.

"Obje strane pokušavaju uočiti slabe točke neprijatelja. Sve priče o ofenzivi u idealnom slučaju vode i do prestrojavanja ljudstva. Ukrajinci su tako pričajući o napadu na Herson doveli do prestrojavanja ruskih snaga, pa su u Harkivskoj oblasti Rusi ostavili slabo branjenu liniju", dodao je.

Tabak je inzistirao i na tome da se Vladlena Tatarskog ne naziva blogerom ili novinarom.

"U trenutku eksplozije on je bio djelatni časnik obavještajne službe Luganske Narodne Republike. On nije civilni novinar, već kao prvo i osnovno vojnik. To što je pisao blog u ovom je slučaju sporedno", kazao je Tabak.

"Dobar dio vijesti koje nam stižu iz Ukrajine su ratna propaganda. Nije slučajno da se vide snimke uspješnih napada ukrajinske vojske, a ne onih neuspješnih. Posao vojnih analitičara je da procjene što je od tih informacija bitno, a što nije. Rusi tako ratove koriste za reklamu svoje tehnike. Premda im sada ne ide najbolje, oni i dalje pokušavaju plasirati svoje oružje javnosti", dodao je.

Vojni analitičar smatra da će do mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije jednom doći, no i kako to neće biti tako brzo.

"Obje strane i dalje misle da mogu još puno toga postići na frontu", zaključio je Tabak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...