HOLANDIJA ŠALJE 160 VOJNIKA U EUFOR-ovu MISIJU ALTHEA U BiH: Za Evropsku uniju važan je stabilan Zapadni Balkan

Ističući da Rusija i Kina nastoje povećati utjecaj na Bosnu i Hercegovinu, u saopćenju je naglašeno da je stabilna regija Zapadnog Balkana važna za Nizozemsku i Evropsku uniju (EU).

  • Vijesti

  • 06. Apr. 2023  

  • 4

Vlasti Nizozemske najavile su da će poslati 160 vojnika u Bosnu i Hercegovinu za angažman u mirovne misiji Evropske unije EUFOR ALTHEA.

Nizozemska ministarstva odbrane i vanjskih poslova u zajedničkom su saopćenju navela da je vlada te zemlje odobrila odluku o angažmanu u misiji ATHEA u BiH.

U saopćenju se navodi da će u oktobru u Bosnu i Hercegovinu biti poslano 150 nizozemskih vojnika, a da će deset vojnika biti poslano u junu radi prikupljanja obavještajnih informacija.

Ističući da Rusija i Kina nastoje povećati utjecaj na Bosnu i Hercegovinu, u saopćenju je naglašeno da je stabilna regija Zapadnog Balkana važna za Nizozemsku i Evropsku uniju (EU).

Upozoravajući da Rusija nastoji destabilizirati Bosnu i Hercegovinu kako bi spriječila njen ulazak u EU i NATO, iz nizozemske vlade tvrde da Kina Zapadni Balkan vidi kao vrata u Evropu i ima svoje ekonomske interese u njoj.

Ističući da je važnost misije ALTHEA još više porasla nakon rata u Ukrajini, u saopćenju se navodi da će 150 nizozemskih vojnika služiti godinu, a deset vojnika dvije godine, javlja Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...