„UČENI TEGELTIJA NE ZNA…“: Boro Kontić podučio Dodikovog savjetnika – neznalicu…

On je kazao da su "ovako nešto radili samo sultani u srednjem vijeku, a da danas čak nijedan evropski kralj na ovako nešto nema pravo, niti bi to ikad uradio".

  • Vijesti

  • 07. Apr. 2023  

  • 6

Ne stišavaju se reakcije nakon istupa Milana Tegeltije, savjetnika predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Svoj sud o svemu dao je i doajen bh. novinarstva Boro Kontić.

-„Ovako nešto su radili samo sultani u srednjem vijeku“ napisa Milan Tegeltija povodom Šmitove sugestije da se Milorad Dodik procesuira zbog negiranja genocida. Učeni Tegeltija ne zna da srednji vijek pripada pojmovniku katoličke Evrope? Nema tu sultana. Ni za lijeka, poručio je Kontić.

Podsjetimo, Lider SNSD-a i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u srijedu je u Banjaluci ponovo negirao genocid u BiH. Na to je reagirao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt koji je ponovio stav kako u civilizovanom društvu nema mjesta glorificiranju ratnih zločina i negiranju genocida. On je kazao da samo iskren, istinit i odgovoran pristup događajima iz prošlosti može osigurati budućnost ispunjenu uzajamnim razumijevanjem i zajedničkim prosperitetom za sve.

Schmidt je u reakciji  na izjavu entitetskog predsjednika naglasio kako je prema Krivičnom zakonu BiH negiranje genocida, počinjenog 1995. godine u Srebrenici, krivično djelo.

“Nadležne institucije trebaju adekvatno istražiti i procesuirati sve takve slučajeve”, rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Ove poruke od visokog predstavnika izazvale su reakciju savjetnika predsjednika RS-a za pravna pitanja Milana Tegeltije koji je poručio "visoki predstavnik Christian Schmidt nema pravo na bilo koji način da se petlja u pravosudni sistem ili da sugerira bilo kakvo postupanje pravosudnih institucija".

"Ovako nešto radili su samo sultani u srednjem vijeku".

"Današnji Schmidtov poziv na procesuiranje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog negiranja genocida je otvoren protivustavan i antidejtonski akt", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da ovaj čin pokazuje da "Schmidt ne tretira BiH kao suverenu državu sa trodiobom vlasti, nego da je tretira kao vlastitu kolonijalnu upravnu jedinicu, u kojoj bi on da tuži, sudi i presuđuje".

"Ovo pokazuje da je BiH smijurija od države", rekao je Tegeltija za Srnu.

On je kazao da su "ovako nešto radili samo sultani u srednjem vijeku, a da danas čak nijedan evropski kralj na ovako nešto nema pravo, niti bi to ikad uradio".

"Vrijeme je da Schmidt počne da se ponaša kao strani državljanin koji poštuje ustavni poredak države u kojoj je gost, a da se i institucionalno OHR, kao prevaziđena institucija, zatvori jer postaje opasna po demokratiju u BiH", rekao je Tegeltija.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...