"SLOBODNA BOSNA" SAZNAJE: Haris Vranić najizgledniji kandidat za novog direktora KCUS-a

Inače, Vranić je jedan od desetina ljekara koji su tokom mandata Sebije Izetbegović, koji traje od januara 2016. godine, napustili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

  • Vijesti

  • 08. Apr. 2023  08. Apr. 2023

  • 7

Kako "Slobodna Bosna" saznaje iz pouzdanih izvora, stranke koje će činiti većinu u novoj Vladi Federacije BiH već su postigli načelni dogovor da u kadrovskoj križaljci KCUS pripadne SDP-u te da Vranić bude imenovan za novog direktora, i to odmah nakon što Sebija Izetbegović bude smijenjena sa te funkcije.

Podsjetimo, odlukom Senata Univerziteta u Sarajevu, Sebija Izetbegović nedavno je ostala bez zvanja redovne profesorice Medicinskog fakulteta UNSA. To ujedno znači da Izetbegović više ne može ostati na čelu Kliničkog centra, s obzirom da član 44. Statuta KCUS-a propisuje da generalni direktor/, između ostalih uvjeta propisanih Statutom, mora biti “nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora.

Prema informacijama "Slobodne Bosne", Upravni odbor KCUS-a, u čijoj je nadležnosti imenovanje vršioca dužnosti generalnog direktora, trebao bi zasjedati u narednih desetak dana i donijeti odluku o tome ko će privremeno vršiti tu funkciju, do objave konkursa za novog generalnog direktora. Najizgledniji kandidat za tu poziciju je za sada Haris Vranić.

Inače, Vranić je jedan od desetina ljekara koji su tokom mandata Sebije Izetbegović, koji traje od januara 2016. godine, napustili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Haris Vranić  rođen je u Sarajevu 1965. godine. Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu završio je 1991. godine. Specijalista je opće hirurgije i subspecijalista vaskularne hirurgije. Na Kliničkom centru radio je od 1997. do 2020. godine, odakle je prešao u Opću bolnicu „Prim. dr Abdulah Nakaš“, a potom je imenovan za ministra zdravstva Kantona Sarajevo. Član je Predsjedništva KO SDP BiH Sarajevo, a na posljednjim Općim izborima bio je kandidat SDP-a BiH za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...