NAKON IZBIJANJA NASILJA KOJE JE PRIJETILO DA IZMAKNE KONTROLI: Izrael poslao vojna pojačanja na granice s Libanom i Gazom

Iako su tokom proteklog dana velike raketne salve ispaljene na sjeverni i južni Izrael, a izraelska vojska odgovorila udarima na Liban i Gazu, nije, međutim, bilo izvještaja o ozbiljnim ozljedama i čini se da nijedna strana ne želi proširiti sukob.

  • Svijet

  • 08. Apr. 2023  

  • 0

Izrael je u petak pojačao snage u blizini granica s Libanom i Gazom nakon izbijanja nasilja koje je prijetilo da izmakne kontroli nakon policijskih racija u ovoj sedmici u džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu, prenosi Fena.

Iako su tokom proteklog dana velike raketne salve ispaljene na sjeverni i južni Izrael, a izraelska vojska odgovorila udarima na Liban i Gazu, nije, međutim, bilo izvještaja o ozbiljnim ozljedama i čini se da nijedna strana ne želi proširiti sukob.

“Trenutno niko ne želi eskalaciju. Na zatišje će se odgovoriti zatišjem, u ovoj fazi mislim, barem u narednim satima”,  kazao je novinarima portparol izraelske vojske.

Mnogo je zavisilo o molitvi petkom u Al-Aqsi u jerusalemskom zidinama ograđenom starom gradu, koji privlači velike mase i bio je žarište tokom svetog islamskog mjeseca ramazana.

Osim nekih manjih incidenata bacanja kamenica, policija je navela da je u kompleksu za sada bilo mirno.

Izraelska policija sukobila se u ovoj sedmici s palestinskim vjernicima, uhapsila i udaljila stotine ljudi iz kompleksa – u onome što je nazvala racijom za uklanjanje agitatora koji su se skrivali u džamiji – i izazvala osude širom arapskog svijeta.

Raketni napadi koji su uslijedili u četvrtak bili su najveći iz Libana od rata 2006. godine. Prekinuli su jevrejski praznik Pesah i prinudili su stanovnike da trče u skloništa. Na jugu su vatrogasci ugasili požar, a policija je uklonila ostatke rakete ispaljene iz Gaze koja je pogodila kuću.

Prijepodne u petak je izraelska vojska saopćila da se stanovnici u blizini granice Gaze više ne moraju držati u blizini skloništa od bombi.

Kontraadmiral Daniel Hagari, glavni vojni glasnogovornik, rekao je da su dodatne pješadijske i artiljerijske snage poslane u sjevernu i južnu vojnu ooblst kako bi pomogle u obrani od “mogućih scenarija”.

U Gazi su ulice bile uglavnom prazne osim nekih taksija i vozila hitne pomoći. U četvrti Tufah u gradu Gazi, gdje su palestinski zvaničnici naveli da je izraelski zračni napad pogodio otvoreno polje, oštećene su neke obližnje kuće i dječja bolnica.

Taksist Ali Mohammad, 29, rekao je da se nada da je krug borbi završen.

“Ko želi rat? Niko, ali također ne možemo podnijeti ove brutalne napade na vjernike u Al-Aqsi”, rekao je on, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...