INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA: "Nije moralno, humano i pravedno da holandska vojska ponovo dolazi u BiH"

IGK navodi da nizozemski bataljon u okviru UN-a nije spriječio genocid u Srebrenici te da nizozemski vojnici nisu zaštitili Bošnjake u tzv. “zaštićenoj zoni”

  • Politika

  • 08. Apr. 2023  

  • 0

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) smatra da nije pravedno da nizozemska vojska ponovo dolazi u BiH jer eventualni dolazak još jednom vrijeđa žrtve genocida i ponižava istinu i pravdu.

Povodom najava o slanju 150 nizozemskih vojnika u BiH na godinu dana kako bi ojačali misiju Althea snaga Evropske unije (EUFOR), IGK poručuje da to nije moralno, humano i pravedno, jer je pod njihovom zastavom i zaštitom počinjen genocid u Srebrenici, največi zločin poslije Drugog svjetskog rata u Evropi.

IGK navodi da nizozemski bataljon u okviru UN-a nije spriječio genocid u Srebrenici te da nizozemski vojnici nisu zaštitili Bošnjake u tzv. “zaštićenoj zoni” kada su vojska i policija entiteta RS zauzeli grad i ubile više od 8.000 Bošnjaka. Nizozemska vlada zbog toga je podnijela ostavku nakon genocida u Srebrenici.

“Uime istraživača genocida i uime žrtava i svjedoka genocida u RBiH tražimo od ministra vanjskih poslova Nizozemske Wopke Hoekstra i ministrice odbrane te zemlje Kajsa Ollongren da ne dozvole ponovno slanje nizozemske vojske u BiH. Nizozemska je odgovorna za zločin genocida koji su počinile srpske vojne i policijske snage, koje su presudom međunarodnog suda osuđene za genocid u Srebrenici. Vojnici koji su zaduženi za mir su dopustili genocid. Nizozemski bataljon je bio dio Ujedinjenih nacija i ništa nije učinio da bi spasio žrtve genocida”, dodaju iz IGK.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...